Πως η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Πως η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου

Φρόντισε και αγάπα τον εαυτό σου πρώτα απ όλα.

 Με τη γυμναστική θα καταλάβεις πως θα μειώσεις και θα αποβάλεις το στρες από τη ζωή σου. Η καθημερινότητα όλων μας τείνει να είναι πιεστική και εξαντλητική λόγω των ρυθμών της πόλης, της δουλειάς και των υποχρεώσεών μας. Πάρε την απόφαση και μετά από μια κουραστική μέρα, κάνε μια βόλτα μέχρι το γυμναστήριο, μέχρι το κοντινό σου πάρκο, σε ένα γηπεδάκι ή ακόμα και να βγεις για ένα τρέξιμο στη γειτονιά σου. Θα δεις πόση ευεξία θα νιώσεις και αυτομάτως πόσο ξεκούραστος θα αισθανθείς. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με το στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ορμόνες γνωστές ως “τα φυσικά παυσίπονα του σώματος” χάρη στην αναλγητική τους δράση.

Οι άνθρωποι που ασκούνται καθημερινά νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, διάθεση και αισιοδοξία για ζωή και αυτομάτως ηρεμία προς τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους.

«Αυτή η ώρα είναι η πιο ξεκούραστη της ημέρας μου». Αυτό είναι το μότο των περισσότερων που έχουν ανακαλύψει της ευεργετική δράση της γυμναστικής και όχι της «αγγαρείας». 

-Η ψυχολογία είναι εκείνη που βοηθάει στο να αποκτήσεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς στο σώμα σου. Πάντα η ψυχολογία παίζει τον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ρόλο. Όσοι αθλούνται από ανάγκη γιατί απλά θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα, είναι αυτοί που θα έχουν τα πιο αργά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα.-

-Επίσης, με την σωματική άσκηση ενισχύεις την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, την αισιοδοξία, τη μείωση του άγχους και την αίσθηση ικανοποίησης. Ο χρόνος που αφιερώνεις για τη γυμναστική σου σε βοηθά να «αποσυνδεθείς» για λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο και τα προβλήματα της ημέρας και να εστιάσεις σε εσένα που αυτό θα σου δημιουργήσει αισθήματα ευφορίας και ευτυχίας.

-Καθώς, μην ξεχνάς πως με την άσκηση βελτιώνεις την εικόνα σου όπου αυτομάτως τονώνεις και αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου και την αυτό-εκτίμησή σου. Μειώνεις την οποιαδήποτε ανασφάλεια φροντίζοντας το σώμα σου καθώς αναγνωρίζεις τις δυνατότητές σου. Αυτομάτως, νιώθεις πιο ελκυστικός που σημαίνει ότι έχεις αγαπήσει τον εαυτό σου και έτσι πέρα από τη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας, βελτιώνεις και τις σχέσεις σου και δημιουργείς μια πιο υγιή και συνολικά ευτυχισμένη ζωή.

Ενεργοποιείς αυτομάτως τη δημιουργικότητά σου και βγαίνεις από το αίσθημα της μονοτονίας, της κούρασης και αμέσως νιώθεις την ενέργεια να σε κατακλύζει, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα σου. 

Το συμπέρασμα είναι πως η σωματική άσκηση σε βοηθά να βελτιώσεις την ψυχολογία σου και αντιστρόφως ανάλογα, η καλή ψυχολογία θα σε βοηθήσει να έχεις μια ποιοτικότερη προπόνηση με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βοήθησε και φρόντισε τον εαυτό σου και εκείνος θα φροντίσει για εσένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της διαταραχής της διάθεσης και άλλων θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του χρόνιου πόνου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς.