Γιατί παθαίνω κρίσεις πανικού;

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Γιατί παθαίνω κρίσεις πανικού;

Αρχίζεις να κρυώνεις, η συγκέντρωση σου περιορίζεται, τα πάντα μοιάζουν θολά. Νιώθεις ένα μούδιασμα στο σώμα σου, ζεσταίνεσαι, ιδρώνεις λες και είσαι σε σάουνα και η ανάσα σου κόβεται. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις, το μυαλό σου τρέχει και θέλεις να φύγεις. Όλα αυτά που περιέγραψα τα νιώθει κάποιος σε κρίση πανικού. Τώρα φαντάσου πόσο τρομακτικό είναι όταν όλα αυτά που ένιωσες έρχονται από το πουθενά.

Η κρίση πανικού είναι μια πολύ έντονη, και σίγουρα όχι καθολική μορφή άγχους. Η αγχώδης διαταραχή είναι η πιο συνηθισμένη ψυχική ασθένεια. Περίπου το 30% θα καταλήξει με μια σοβαρή μορφή άγχους. Το πιθανότερο και εσύ που διαβάζεις να έχεις βιώσει κρίση ή κρίσεις πανικού. Γιατί όμως τόσοι πολλοί νιώθουμε έτσι; Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ας δούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μέσα από το παράδειγμα ενός αγριόχοιρου. Ο αγριόχοιρος δεν συνηθίζει να βυθίζεται στα άγχη που έχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Το άγχος του είναι να έχει το νου του μήπως δει κάποιο λιοντάρι που είναι επικίνδυνο να του επιτεθεί. Η αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, αναγνωρίζει το λιοντάρι ως απειλή και τότε το σώμα του απελευθερώνει αδρεναλίνη ενεργοποιώντας έτσι την εγρήγορση. Προετοιμάζει με αυτόν τον τρόπο το σώμα για να παλέψει μια απειλή ή να την αποφύγει (μάχη ή φυγή). Οι παλμοί και η αναπνοή του αγριόχοιρου αυξάνονται. Οι δίοδοι των πνευμόνων και κάποια αγγεία διαστέλλονται με σκοπό οι μύες που χρειάζονται για τη φυγή να έχουν αρκετό οξυγόνο. Οι μύες σφίγγουν έτοιμοι για δράση ενώ οι κόρες των ματιών διαστέλλονται ώστε να μπορούν να σαρώσουν το περιβάλλον. Η περιφερειακή όραση συστέλλεται για να εστιάσει στο λιοντάρι. Τα υπόλοιπα συστήματα σταματούν. Όσα συμβαίνουν στο σώμα του αγριόχοιρου είναι υπέροχα προσαρμοσμένα. Το άγχος εξελίχθηκε σε χρήσιμο συναίσθημα. Προετοίμασε τον αγριόχοιρο να σώσει τη ζωή του.

Αν είσαι άνθρωπος μάλλον ανησυχείς για άλλα πράγματα. Είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε να ενεργοποιήσουμε  την ίδια φυσιολογία σε διαφορετικά όμως ερεθίσματα στα οποία μας κατακλύζει ο φόβος, η αναστάτωση, το άγχος. Το σώμα μας κάνει όλες τις τέλειες προσαρμογές ώστε να στείλει ενέργεια στους μύες του μηρού και να τρέξουμε. Φυσικά δεν μπορείς να ξεφύγεις από το άγχος της δόσης ενός δανείου, όμως το σώμα θέλει να ανταποκριθεί όπως ο αγριόχοιρος. Η αμυγδαλή του ανθρώπινου εγκέφαλου με έντονο άγχος είναι πολύ ευαίσθητη. Εντοπίζει συνεχώς απειλές στην καθημερινότητα και ενεργοποιεί την αντίδραση της αδρεναλίνης. Οι άνθρωποι με παθολογικό άγχος δεν μπορούν να εκλογικεύσουν το συναίσθημα γιατί το λογικό μέρος του εγκεφάλου τους δεν ελέγχει την αμυγδαλή. Έτσι μερικές φορές το άγχος συσσωρεύεται και καταλήγει σε μια κρίση πανικού.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σε πιάσει κρίση πανικού σκέψου ότι πρόκειται για λάθος συναγερμό. Σε λίγα λεπτά θα σταματήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της διαταραχής της διάθεσης και άλλων θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του χρόνιου πόνου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς.