Οι πρώτες μου κρίσεις πανικού

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Οι πρώτες μου κρίσεις πανικού

Το τέλος για σένα έρχεται, η κρίση κορυφώνεται και εσύ νιώθεις πως αυτές είναι οι τελευταίες σου σκέψεις. Όταν περάσει νιώθεις εξαντλημένος σαν να μόλις έτρεξες ένα καλό κατοστάρι. Πόσοι άραγε έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά αυτό τον δαίμονα του πανικού;

Η πρώτη μου κρίση εμφανίστηκε μετά από μια περίοδο μεγάλου πένθους, όταν έχασα ένα πολύ κοντινό συγγενικό πρόσωπο κοντά στην ηλικία μου. Ήμουν 22 χρονών. Ήμουν στο κομμωτήριο όταν ένιωσα να χάνομαι. Οι παλμοί μου ανέβηκαν, η όραση μου θόλωσε, ένιωσα έναν βασανιστικό κόμπο στο στομάχι και πετάχτηκα τρέχοντας έξω,  βάζοντας τα κλάματα. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Την Πρωτοχρονιά ξανάνιωσα τα ίδια συμπτώματα σε τριπλάσιο βαθμό. «Αυτό ήταν, πεθαίνω» σκέφτηκα. Έτρεξα στους δικούς μου και τους ζήτησα να με πάνε επειγόντως στο νοσοκομείο γιατί πεθαίνω. Πήγαμε στα επείγοντα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρας, όπου εξετάζοντας με οι γιατροί δεν μου βρήκαν τίποτα όπως ήταν αναμενόμενο. Τις επόμενες ημέρες ξυπνούσα πάντα με αυτόν τον άτιμο τον κόμπο.

Λίγες εβδομάδες μια νέα κρίση πανικού με οδηγεί να καλέσω μόνη μου το 166 γιατί «πεθαίνω». Το ασθενοφόρο ήρθε και αυτή τη φορά με άφησε στα επείγοντα στο Τζάνειο. Περιμένοντας ξαπλωμένη πάνω στο φορείο να με εξετάσουν ένιωσα μια ασφάλεια. «Είμαι στο νοσοκομείο. Δεν θα πεθάνω».

Για να μην τα πολυλογώ τους επόμενους τρεις μήνες, την έβγαλα με επισκέψεις σε όλες τις ειδικότητες γιατρών και με ένα σκασμό εξετάσεις. Κάθε φορά έφευγα από τους γιατρούς απογοητευμένη γιατί όπως μου έλεγαν «δεν έχεις τίποτα». Μα πως, εγώ ένιωθα ότι δεν είμαι καλά, κάτι έχω αλλά δεν μπορώ να το βρω μόνη μου. Βοηθήστε με.

Ξεφυλλίζοντας μια μέρα ένα περιοδικό από το φαρμακείο, έπεσα σε ένα θέμα που μιλούσε για τις κρίσεις πανικού. Πρώτη φορά άκουγα κάτι τέτοιο. Διαβάζοντας ένα ένα τα συμπτώματα άρχιζα να νιώθω ότι επιτέλους ξέρω τι έχω. «Δεν είμαι τρελή. Ξέρω επιτέλους τι έχω» είπα τρέχοντας στους γονείς μου. Αυτή ήταν και η αρχή της θεραπείας.

Μόλις διάβασα για το τι είναι αυτό που μου συμβαίνει, διάβασα πολύ, μα πάρα πολύ για τις κρίσεις πανικού και έτσι άρχισα να επανακτώ τον έλεγχο. Άρχισα να νιώθω καλύτερα και να μιλάω σε φίλους και γνωστούς. Εκείνη την εποχή τα θέματα ψυχολογίας ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό και επίσης αποτελούσαν ταμπού. Όμως εγώ ένιωθα την ανάγκη να το συζητήσω. Και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι μόνη.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονταν ότι έχουν ταλαιπωρηθεί και αυτοί από τις κρίσεις πανικού και τις αγχώδεις διαταραχές. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Συνέβαινε και σε ανθρώπους που δεν το περίμενα. Τότε κατάλαβα ότι οι κρίσεις πανικού δεν συμβαίνουν σε αδύναμους ανθρώπους. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή ανικανότητας. Ποιος αδύναμος άνθρωπος άλλωστε τα βάζει με τον πανικό;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της διαταραχής της διάθεσης και άλλων θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του χρόνιου πόνου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς.