10 ασθένειες που σχετίζονται με την κατάθλιψη

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της διαταραχής της διάθεσης και άλλων θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του χρόνιου πόνου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς.

10 ασθένειες που σχετίζονται με την κατάθλιψη

Κατάθλιψη και συνυπάρχουσες διαταραχές

 

Η κατάθλιψη έχει μια περίπλοκη σχέση με άλλες ιατρικές παθήσεις, ιδιαίτερα με χρόνιες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου ή ένα πρώιμο σύμπτωμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι ιατρικές παθήσεις είναι παράγοντες κινδύνου ή συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Εάν πιστεύεις ότι έχεις κατάθλιψη, είναι σημαντικό να υποβληθείς σε έλεγχο για να βρεις το σωστό είδος βοήθειας. Αν αφήσεις την κατάθλιψη χωρίς θεραπεία, αυτή μπορεί να επιδεινωθεί - και μπορεί να επιδεινώσει και άλλες ασθένειες.

 

Καρκίνος

Το να νιώθεις θλίψη, θυμό ή άγχος μπορεί να είναι φυσιολογικό όταν πάσχεις από κάποια μορφή καρκίνου. Η κλινική κατάθλιψη είναι επίσης κοινή μεταξύ των ασθενών με καρκίνο, ειδικά με ορισμένους τύπους της νόσου.

Τα άτομα με γαστρεντερικούς καρκίνους, συνήθως στομάχου ή παγκρέατος, έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και συχνά μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά διαφορετικές θεωρίες δείχνουν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και γενετικά.

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο προκαλούν προβλήματα ύπνου, ναυτία και απώλεια όρεξης, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Επίσης, τα άτομα που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να είναι παχύσαρκα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

 

Χρόνιος πόνος

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι με χρόνιο πόνο –αρθρίτιδα, ημικρανία, πόνο στην πλάτη ή άλλη πάθηση– έχουν επίσης κατάθλιψη. Όπως και με τον καρκίνο, η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη: Ο πόνος μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση φλεγμονωδών δεικτών που μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές στη διάθεση αλλά και ο συνεχής πόνος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προηγείται του πόνου. Για παράδειγμα, τα άτομα με ινομυαλγία έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από τον μέσο άνθρωπο. Ο πόνος, ανεξάρτητα από την αιτία, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν πλούσιο λεξιλόγιο για ψυχολογικά συναισθήματα και έτσι εκφράζουν τη συναισθηματική ταλαιπωρία με σωματικά συμπτώματα. Δεν είναι ότι το  παραποιούν. Είναι πραγματικά αλήθεια. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση τόσο της κατάθλιψης όσο και του πόνου, πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται από τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, τη γιόγκα, τον βελονισμό και το μασάζ.

 

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός (ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής) όσο και ο υποθυρεοειδισμός (ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής) μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, αν και είναι πιο συνηθισμένος στον υποθυρεοειδισμό.

Η διάγνωση της κατάθλιψης μπορεί να προηγηθεί πριν από οποιαδήποτε γνωστά προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Ευτυχώς, η θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς, ακόμη και του καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι αρκετά απλή. Τα φάρμακα για τον θυρεοειδή είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά για τη διόρθωση της διάθεσής σου.

Άλλα συμπτώματα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τριχόπτωση, αύξηση ή απώλεια βάρους, κόπωση και αίσθημα κρύου. Εάν έχεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα - με ή χωρίς καταθλιπτική διάθεση - σκέψου να ελέγξεις τον θυρεοειδή σου.

 

Καρδιακές ασθένειες

Οι διαταραχές της διάθεσης είναι πιο συχνές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις παρά σε εκείνα με πιο υγιή καρδιά: Μέχρι το 33% των ατόμων που έχουν υποστεί έμφραγμα καταλήγουν σε κατάθλιψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι επίσης υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που έχουν κατάθλιψη, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση από καρδιακές παθήσεις.

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια για τη θετική πορεία μετά από καρδιακή προσβολή. Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο γεγονός ότι η κατάθλιψη μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη λήψη φαρμάκων.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν επιπλέον κολλώδη αιμοπετάλια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

 

Λύκος

Η κατάθλιψη είναι κοινή στις αυτοάνοσες ασθένειες και ο λύκος, που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα όργανα και τους ιστούς του ίδιου του οργανισμού, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Το άγχος της αντιμετώπισης του λύκου και των συμπτωμάτων του - όπως ανεξήγητος πυρετός, κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις ή εξάνθημα - σε καθημερινή βάση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη, όπως και ορισμένα φάρμακα ενάντια στο λύκο.

 

Διαβήτης

Η κατάθλιψη και ο διαβήτης - τόσο ο τύπος 1 όσο και ο τύπος 2 - μπορεί να είναι αλληλένδετα με διάφορους τρόπους. Η φροντίδα του διαβήτη είναι μια αγχωτική, πλήρης απασχόλησης εργασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση. Και η κατάθλιψη καθιστά πολύ πιο δύσκολο να παίρνεις τα φάρμακά σου, να τρως σωστά και να ασκείσαι. Η παράλειψη αυτών των υγιεινών συνηθειών μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη αλλά και τον διαβήτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι ο διαβήτης και η κατάθλιψη μπορεί να μοιράζονται πολλές κοινές οδούς, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, ορμονικών και ανοσολογικών αιτιών. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει μικροσκοπικές βλάβες στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην κατάθλιψη.

 

HIV

Η ύπαρξη HIV ή AIDS δεν είναι πλέον η θανατική ποινή που ήταν κάποτε, αλλά μπορεί ακόμα να έρθει με κατάθλιψη και, πάλι, η σχέση είναι πολύπλοκη.

Ο ίδιος ο ιός HIV μπορεί να βλάψει άμεσα τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε κατάθλιψη ή άνοια (η οποία μπορεί να συγχέεται με κατάθλιψη), σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ορισμένα φάρμακα για τον HIV μπορούν να επιδεινώσουν την κατάθλιψη.

 

Λοιμώξεις

Ο HIV δεν είναι η μόνη λοίμωξη που συνδέεται με την κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του έρπητα και της ηπατίτιδας C - καθώς και ο ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τη φύση της σχέσης - εάν η λοίμωξη προκαλεί διαταραχές της διάθεσης, εάν η κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου για λοίμωξη ή εάν τα δύο μοιράζονται. Μια υπόθεση είναι ότι οι φλεγμονώδεις αλλαγές μπορεί να είναι ο κοινός σύνδεσμος.

Ιστορικά, μια λοίμωξη - η φυματίωση – ήταν στην πραγματικότητα υπεύθυνη για την ανάπτυξη ορισμένων αντικαταθλιπτικών επιπτώσεων. Στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, οι γιατροί παρατήρησαν ότι μερικά από τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της φυματίωσης ανέβασαν τη διάθεση των ασθενών. Αυτό οδήγησε στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, γνωστών ως αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ).

 

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πριν από την εμφάνιση της ΣΚΠ.

Μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και φαίνεται να είναι μια ένδειξη ότι η ΣΚΠ θα αναπτυχθεί.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να βλάψει μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι κοινές με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα κορτικοστεροειδή, μια κοινή θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

 

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη διάθεση. Εάν έχεις χαμηλή περιεκτικότητα σε Β12, μπορεί να καταλήξεις όχι μόνο με κατάθλιψη, αλλά και με σύγχυση και άνοια.

Η Β12 απορροφάται μέσω του λεπτού εντέρου. Οτιδήποτε παρεμβαίνει σε αυτήν την ικανότητα μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια. Αυτό περιλαμβάνει την κοιλιοκάκη, τη νόσο του Crohn ή κάποια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Οι χορτοφάγοι είναι επίσης επιρρεπείς σε ανεπάρκειες Β12, καθώς η βιταμίνη βρίσκεται φυσικά σε ζωικά προϊόντα όπως τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα αυγά και το γάλα. Πολλά ψωμιά, δημητριακά πρωινού και άλλα δημητριακά εμπλουτίζονται επίσης με Β12.

Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας. Αναιμία; Παραισθήσεις; Κόπωση; Μίλησε με το γιατρό σου εάν πιστεύεις ότι θα μπορούσες να έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ώστε να καταλάβετε το γιατί και να το διορθώσετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.