Γιατί η οργή μας κάνει πολλές φορές να νιώθουμε καλά;

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Γιατί η οργή μας κάνει πολλές φορές να νιώθουμε καλά;

Είναι ένας τρόπος να εκθέσετε το άδικο. Ωστόσο, τα δημόσια ξεσπάσματα θυμού και οργής μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που οι άλλοι σας βλέπουν. Η οργή μπορεί να ανυψώσει το στάτους ενός ατόμου, υποδηλώνοντας ότι το άτομο είναι πάνω από τους υπόλοιπους.

 

Σε πρώτη φάση, η οργή φαίνεται ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα. Ο πυρήνας της οργής ωστόσο είναι ο θυμός, ένα από τα βασικότερα συναισθήματα, με κυρίως αρνητικές συναισθηματικές εκδηλώσεις.

 

Στις μέρες μας, ίσως λόγω της αύξησης της χρήσης των social media ή ίσως λόγω της εξαιρετικά πολιτικά πολωμένης φύσης του σύγχρονου κόσμου, η οργή έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ στο timeline σας στο facebook για να βρείτε κάποια οργισμένη ανάρτηση.

 

Ο σημερινός άνθρωπος έχει μάθει να κουνάει το δάχτυλο και να κατηγορεί την άλλη μεριά για κάθε είδους προβλήματα. Και όχι μόνο το κατηγορεί την άλλη μεριά για τα δεινά του κόσμου, αλλά με τη βοήθεια των social media, το κάνει δημοσίως και με τρόπο που συχνά στάζει οργή.

 

Η οργή είναι ένα αστείο συναίσθημα. Στην επιφάνεια φαίνεται αρνητικό και δυσάρεστο συναίσθημα με ρίζα του το θυμό. Τα συναισθηματικά συστήματα του ανθρώπου εξελίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό για να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε μια ισχυρή κοινωνική θέση μέσα στις μικρο-κοινότητες, καθώς κάτι τέτοιο ήταν εξελικτικά προσαρμοστικό για τους προγόνους μας.

 

Η έκφραση της οργής για τη συμπεριφορά των άλλων, με τη μορφή της επιβολής της αρετής, φαίνεται να λειτουργεί εν μέρει για να εξυψώσει την κατάσταση του ατόμου που εκφράζει την οργή.

 

Στο βαθμό που αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική, καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει συχνά και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και όχι άσχημα.

 

 Η κατανόηση των εξελικτικών ριζών της οργής μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είναι αυτό το συναίσθημα και, ίσως, αυτή η κατανόηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν και να είναι πιο ευγενικοί και πιο ενσυναισθητικοί στην αντιμετώπιση άλλων.

 

Επειδή στο τέλος της ημέρας, έχουμε όλοι ένα εισιτήριο στην ίδια διαδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της διαταραχής της διάθεσης και άλλων θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του χρόνιου πόνου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς.