Τα 10 σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό για την κατάθλιψη

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Τα 10 σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό για την κατάθλιψη

Όταν είναι κάτι περισσότερο από τις «μαύρες» σου

Το να αισθάνεσαι κάθε λίγο στα κάτω σου είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Αλλά όταν σε πιάνει μια ακατάπαυστη θλίψη ή απελπισία που σε εμποδίζει να συνεχίσεις τη συνηθισμένη σου ρουτίνα, ήρθε η ώρα να δώσεις προσοχή: είναι το σήμα κατατεθέν της κλινικής κατάθλιψης και εκτιμάται ότι το 7% των ενηλίκων θα το βιώσουν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Ακόμη και με αυτό το προειδοποιητικό σημάδι στη θέση του, είναι δύσκολο για ένα καταθλιπτικό άτομο να γνωρίζει αν έχει πραγματικά την ασθένεια. Σχεδόν όλα τα συμπτώματα της κατάθλιψης βιώνονται από τον καθένα τη μια στιγμή ή την άλλη. Εάν αντιμετωπίζεις τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα κάθε μέρα για δύο εβδομάδες και έχουν επηρεάσει τον τρόπο που συνήθως λειτουργείς (για παράδειγμα, σε εμπόδισαν να εργαστείς, να είσαι υπεύθυνος γονέας ή να δεις φίλους), είναι ώρα για έλεγχο με το γιατρό σου.

 

Τρως περισσότερο (ή λιγότερο) από το συνηθισμένο

Η κατάθλιψη σε αφήνει να αποσυρθείς και να παραιτηθείς, και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως απώλεια όρεξης. Εάν ο εγκέφαλός σου είναι απασχολημένος με αρνητικές σκέψεις, μπορεί να ξεχάσεις να φας ή να χάσεις το ενδιαφέρον για το μαγείρεμα ή την προετοιμασία γευμάτων. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές η ασθένεια ξεκινά με το αντίθετο αποτέλεσμα, που σε κάνει να πεινάς και σε οδηγεί στην υπερφαγία. Ο συνδυασμός συναισθημάτων που τείνουν να συνοδεύουν την κατάθλιψη-θλίψη, απαισιοδοξία για το μέλλον και χαμηλή αυτοεκτίμηση-μπορεί να σε αναγκάσει να προσπαθήσεις να καταπραΰνεις τα συναισθήματά με το φαγητό.

 

Κοιμάσαι πολύ ή πολύ λίγο

Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη βρίσκονται συχνά κάτω από τα σκεπάσματα. Η βύθιση της ενέργειας σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένος συνεχώς. Ο ύπνος περισσότερο είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο οι καταθλιπτικοί άνθρωποι ξεφεύγουν από τη θλίψη τους και γίνεται καταφύγιο. Άλλοι με κατάθλιψη βιώνουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο ή ακόμα και αϋπνία - είναι πολύ συνδεδεμένοι με εμμονικές σκέψεις ή μηρυκασμούς τις επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα που χρειάζονται οι περισσότεροι ενήλικες. Το θέμα είναι ότι όχι μόνο οι αλλαγές στον ύπνο μπορούν να αποτελέσουν αιχμή για την ασθένεια, αλλά και να την επιδεινώσουν. Όταν δεν λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα ύπνου, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου δεν συγχρονίζεται και είσαι ακόμα πιο κουρασμένος και χωρίς εστίαση ... και λιγότερο ικανός να ανταπεξέλθεις.

 

Ασήμαντα πράγματα σε εκνευρίζουν

Είναι ένα ύπουλο σημάδι που λίγοι άνθρωποι αναγνωρίζουν: η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ως αυξημένη ευερεθιστότητα. Μπορεί να αισθάνεσαι άθλιος και γκρινιάρης με μικροπράγματα που κανονικά δεν θα έδινες σημασία. Μέρος της φάσης αυτής μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο η κατάθλιψη επιδεινώνει τις φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές. Αλλά θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από το βάρος τόσων πολλών δυσάρεστων συναισθημάτων. Όταν οι άνθρωποι υποφέρουν από σωματικό πόνο, συχνά θυμώνουν και εκνευρίζονται εύκολα, και το ίδιο συμβαίνει και με τον ψυχολογικό πόνο - δεν αισθάνεσαι καλά ή σαν τον συνηθισμένο σου εαυτό, και αυτό μειώνει την υπομονή σου.

 

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και να εστιάσεις

Ξεχνάς τις προθεσμίες της δουλειάς ή πότε να παραλάβεις τα παιδιά από μια δραστηριότητα τους; Νιώθεις σαν το μυαλό σου να μοιάζει με μια φωτογραφία εκτός εστίασης και η ασάφεια έχει «χτυπήσει» τον τρόπο που ζυγίζεις τις επιλογές και τις αποφάσεις; Αυτός είναι ο εγκέφαλός σου στην κατάθλιψη. Το να είσαι απασχολημένος με σκέψεις θλίψης και κενού μπορεί να σε βυθίσει σε μια ομίχλη που επηρεάζει τη δουλειά, τη μνήμη και τις δεξιότητές σου στη λήψη αποφάσεων. Με τη σειρά του, αυτή η σκέψη μπορεί να σε οδηγήσει σε κακές επιλογές ή σε ανθυγιεινή, επικίνδυνη συμπεριφορά.

 

Δεν απολαμβάνεις τα πράγματα που κάποτε σε έκαναν ευτυχισμένο

Συνήθιζες να περνάς τα απογεύματα μετά τη δουλειά με τους αγαπημένους σου συναδέλφους, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, απέχεις. Ή ανυπομονούσες πάντα για το νυχτερινό τρέξιμο, αλλά αυτές τις μέρες, δεν μπορείς να συγκεντρώσεις το ενδιαφέρον. Το να μην συμμετέχεις σε πράγματα που κάποτε απολάμβανες επειδή δεν σου δίνουν πλέον ευχαρίστηση είναι ένα ενδεικτικό σημάδι κατάθλιψης. Ένα άτομο που είναι απλώς στις μαύρες του μπορεί να παραλείψει μερικές εξόδους και μετά να επιστρέψει στην κανονικότητα των πραγμάτων. Αλλά η κατάθλιψη σε κάνει να είσαι απαθής για δραστηριότητες και χόμπι που κάποτε σου έδιναν χαρά και αυτό σε κάνει να απομονωθείς. Δημιουργεί αυτόν τον φαύλο κύκλο: η κατάθλιψη σου στερεί την ικανότητά να αντλείς ευχαρίστηση από εμπειρίες, οπότε σταματάς να κάνεις τα πράγματα που θα μπορούσαν να φωτίσουν τη διάθεσή σου.

 

Αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου και νιώθεις ασήμαντος

Εάν υποβαθμίζεις συνεχώς τον εαυτό σου ή αισθάνεσαι άχρηστος ή ασήμαντος, κάτι συμβαίνει. Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις «Δεν είμαι αρκετά καλός» ή «Δεν έχω σημασία» είναι επικίνδυνες επειδή μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Όταν σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο, τείνεις να βρεις τρόπους για να επαληθεύσεις την αρνητικότητα, και αυτό με τη σειρά του σε κάνει πιο καταθλιπτικό και περισσότερο σε κίνδυνο. Η υπερβολική ενοχή για πράγματα για τα οποία δεν είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος-για παράδειγμα, ένας κακός χωρισμός ή μια ξαφνική απώλεια εργασίας-βασίζει επίσης την αυτοεκτίμησή σου και είναι μια αιτία για την κατάθλιψη.

 

Σε απασχολούν σκέψεις σχετικά με το θάνατο

Οι επίμονες σκέψεις για τον τερματισμό της ζωής σου, η απορία πώς θα ένιωθαν οι φίλοι και η οικογένειά σου αν τελικά το έκανες, η σκέψη διαφορετικών τρόπων για να το πραγματοποιήσεις και ακόμη και γενικές σκέψεις για το θάνατο είναι όλοι ισχυροί δείκτες ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Επειδή αυτές οι σκέψεις αποτελούν τόσο άμεση απειλή για τη ζωή σου, είναι σημαντικό να αναζητήσεις βοήθεια εάν τις βιώνεις καθημερινά ή σχεδόν κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, ακόμη και αν δεν αναγνωρίζεις άλλα συμπτώματα κατάθλιψης στον εαυτό σου.

 

Είσαι συνεχώς σε πανικό και αγχωμένος

Τα συντριπτικά συναισθήματα φόβου θεωρούνται συνήθως ότι σημαίνουν μια αγχώδη διαταραχή. Και ενώ αυτό είναι συχνά αλήθεια, μπορούν επίσης να είναι μια ένδειξη για την κατάθλιψη. Τα συναισθήματα ανησυχίας συχνά συμπίπτουν με την κατάθλιψη και ορισμένοι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν κρίσεις πανικού. Το άγχος είναι κάτι περισσότερο από την κανονική ανησυχία που οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε. Είναι ένα συνεχές αίσθημα πανικού και εμμονικών σκέψεων που συχνά εμφανίζονται σε σωματικά συμπτώματα όπως ο γρήγορος καρδιακός παλμός, η υπερβολική εφίδρωση και τα προβλήματα ύπνου. Το δύσκολο είναι ότι, παρόλο που το άγχος μπορεί να σηματοδοτήσει κατάθλιψη, είναι πιθανό ότι ένα άτομο με κατάθλιψη έχει επίσης αγχώδη διαταραχή. Εάν αισθάνεσαι συντριπτικό άγχος, σκέψου ότι είναι ένας άλλος κρίσιμος λόγος να ζητήσεις βοήθεια από το γιατρό σου.

 

Τα επίπεδα της ενέργειά σου είναι υπερβολικά χαμηλά

Ο λήθαργος που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί να είναι απλώς η συνέπεια του να μην τρως αρκετά ή να κοιμάσαι πολύ. Αλλά είναι επίσης το αποτέλεσμα του να έχεις ένα μαύρο σύννεφο θλίψης ή απελπισίας πάνω σου όλη την ώρα. Η αντιμετώπιση του χρόνιου συναισθηματικού πόνου είναι μια ενεργειακή βροχή και σε κάνει να παρασύρεσαι και να κουράζεσαι για να ασχοληθείς με τις συνήθεις εργασίες, για να μην αναφέρεις τις εργασιακές και οικογενειακές ευθύνες. Αισθάνεσαι καταβεβλημένος από την καθημερινή ζωή · ακόμη και το να σηκώνεσαι από το κρεβάτι και να κάνεις ντους γίνεται εξαντλητικό. Όταν είσαι πάντα κουρασμένος και αυτή η κούραση βλάπτει τη ζωή σου, ήρθε η ώρα να ζητήσεις βοήθεια.

 

Αντιμετωπίζεις ανεξήγητους πόνους

Ο συναισθηματικός πόνος από την κατάθλιψη για τον οποίο δεν λαμβάνεις βοήθεια μπορεί να διοχετευθεί σε όλο το σώμα και να εμφανιστεί ως σωματική ασθένεια, όπως πονοκέφαλος, προβλήματα στο στομάχι, πόνος στον αυχένα και την πλάτη, ακόμη και ναυτία. Κρατώντας τόση θλίψη και στενοχώρια μέσα σου, αυτά τα συναισθήματα καταλήγουν να παίζουν με άλλους τρόπους. Δεν είναι κάθε κράμπα ή τσούξιμο σύμπτωμα κατάθλιψης, φυσικά. Αλλά εάν πάσχεις από κάποια χρόνια ασθένεια, και δεν μπορείς να το αποδώσεις σε άλλη αιτία που δεν ξεκαθαρίζει από μόνη της, επισκέψου έναν γιατρό για να το ελέγξεις, αλλά θεώρησε το επίσης πιθανό σημάδι κατάθλιψης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της διαταραχής της διάθεσης και άλλων θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του χρόνιου πόνου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς.