Ο ιδρώτας καίει θερμίδες; Να τι λένε οι ειδικοί

Στάζεις ιδρώτα μετά από μια σκληρή προπόνηση — άρα όλος αυτός ο ιδρώτας σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο; Είναι κάπως λογικό.

Ο ιδρώτας καίει θερμίδες; Να τι λένε οι ειδικοί

Το να ιδρώνεις πολύ σημαίνει ξεκάθαρα ότι καταβάλλεις τον εαυτό σου και αυτό απαιτεί επιπλέον ενέργεια. Αλλά η εφίδρωση καίει πραγματικά θερμίδες; Τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτό;

 

Τι προκαλεί τον ιδρώτα;

Αρχικά, ας μπούμε στον σκοπό της εφίδρωσης: το σώμα ιδρώνει όχι για να κάψει θερμίδες, αλλά για να σε προστατεύσει από την υπερθέρμανση. Η εφίδρωση είναι ο τρόπος με τον οποίο δροσίζουμε το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή άλλου θερμικού στρες. Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψεις - ειδικά όταν τα δίνεις όλα σε μια προπόνηση HIIT - αλλά η ίδια η άσκηση δεν διεγείρει την εφίδρωση. Αντίθετα, η άσκηση πυροδοτεί μια αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, η οποία τελικά λέει στο σώμα σου ότι είναι ώρα να ιδρώσει για να κρυώσει.

 

Περισσότερος ιδρώτας δεν σημαίνει μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Βασικά, η εφίδρωση από μόνη της δεν επηρεάζει το πόσες θερμίδες καις. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται ενέργεια για τη φυσική μεταφορά των ιόντων που επιτρέπουν στο νερό να μετακινηθεί στους αδένες για να εκκριθεί ως ιδρώτας, αλλά όχι πολλή. Με άλλα λόγια, χρειάζεται κάποια ενέργεια στη διαδικασία της εφίδρωσης, αλλά όχι αρκετή για να κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο που νιώθεις ή στο βάρος σου. Ο ιδρώτας είναι μόνο μια ένδειξη ότι το σώμα σου έχει χάσει νερό, όχι σωματικό λίπος.

Η σωματική δραστηριότητα γενικά καίει θερμίδες. Όσο πιο έντονα χρησιμοποιείς μεγάλες μυϊκές ομάδες, τόσο περισσότερες θερμίδες θα χρησιμοποιήσει το σώμα σου - και τόσο περισσότερη θερμότητα (και ιδρώτα) θα παράγεις.

Αυτή η καύση θερμίδων είναι πιο σημαντική κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης έναντι μιας προπόνησης με βάρη. Αλλά αν κάνεις μια προπόνηση με βάρη ή διαλειμματική προπόνηση και ξεκουράζεσαι μεταξύ των σετ, μπορεί να διαπιστώσεις ότι πρέπει να σκουπίζεσαι λιγότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανες καλή προπόνηση, δεν έκαψες θερμίδες ή δεν έχτισες δύναμη - σημαίνει απλώς ότι η θερμοκρασία του σώματός σου δεν ανέβηκε τόσο πολύ.

 

Ο καθένας ιδρώνει με διαφορετικούς ρυθμούς

Ακριβώς επειδή ιδρώνεις τόσο πολύ, ενώ ο φίλος σου δεν έχει χύσει ούτε σταγόνα δεν σημαίνει πολλά. Υπάρχουν τεράστιες ατομικές παραλλαγές στην ικανότητα να ιδρώνεις. Εάν είσαι συνηθισμένος στον ζεστό καιρό, πιθανότατα θα ιδρώσεις περισσότερο αρχικά επειδή το σώμα σου ξέρει πώς να δροσίζεται αποτελεσματικά. Διαφορετικοί άνθρωποι αρχίζουν επίσης να ιδρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Συμπέρασμα: Το πόσο ιδρώνεις είναι ένας ανακριβής τρόπος μέτρησης της καύσης θερμίδων. Το να ιδρώνεις κουβάδες δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα μια εξαιρετική προπόνηση. Το να ιδρώνεις πολύ σημαίνει ότι το σώμα σου έγινε πολύ ζεστό από την προπόνηση και πρέπει να δροσιστεί. Ακόμα δεν το πιστεύεις; Να ένα πείραμα: Βγες στις 2 μ.μ. στον ήλιο μια ασυνήθιστα ζεστή μέρα και πιθανότατα θα ιδρώσεις περισσότερο από τον ίδιο περίπατο σε απίστευτα κρύο, σκοτεινό καιρό—αλλά θα κάψεις βασικά την ίδια ποσότητα θερμίδων.

Εάν θέλεις πραγματικά να μάθεις πόσο σκληρά ή έντονα ασκείσαι, παρακολούθησε τον καρδιακό σου ρυθμό. Για αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιος ειδικός εξοπλισμός, όπως παλμογράφος. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, τότε βαθμολόγησε τον εαυτό σου στην κλίμακα Rate of Perceived Exertion (RPE). Το μόνο που κάνεις είναι να αξιολογήσεις πόσο δύσκολη είναι η προπόνηση σε μια κλίμακα 1-10. Δεν θα γνωρίζεις ακριβείς αριθμούς, αλλά θα μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικές προπονήσεις και να καταλάβεις πότε το πήγες πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και πότε τα έδωσες όλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν θέλεις να καταφέρεις να τρέχεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να κρατήσεις μια τέλεια σανίδα για περισσότερο χρόνο, τότε σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις αυτό το στοιχείο της φυσικής κατάστασης.

Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και θέλεις σε μια προπόνηση να ξεμπερδεύεις και με τα βάρη αλλά και με την αερόβια προπόνηση; Να με τι πρέπει να ξεκινήσεις και γιατί.

Έχεις ήδη δοκιμάσει τις κλασικές σανίδες όπως και κάθε παραλλαγή, όμως αυτά τα παραπανίσια εκατοστά γύρω από τη μέση σου δεν λένε να φύγουν με τίποτα.

Το καλύτερο όσον αφορά τις αερόβιες προπονήσεις; Δεν χρειάζεται καν να βγεις έξω.

Σε μια οποιαδήποτε φυσιολογική χρονιά, το να επικεντρωθείς σε έναν στόχο καλής φυσικής κατάστασης, θα ήταν αρκετά εύκολο, αρκεί να υπήρχε το κίνητρο.

Η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχει ένα σμιλεμένo σώμα μέσα από τη ροή διαφόρων κινήσεων.

Όπως θα σου πει κάθε έμπειρος γιόγκι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να περιμένεις από το πρώτο μάθημα γιόγκα.

Με τους περισσότερους από εμάς να ζούμε σε ξέφρενους ρυθμούς με μια επιβαρυμένη καθημερινότητα, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθεί μια ρουτίνα προπόνησης στην καθημερινότητά μας.

Η καρδιά σου χτυπά δυνατά κάθε μέρα. Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσεις τον καρδιακό σου μυ.

Πιθανόν να μη γνωρίζεις ότι ο Τομ Χοέλ έμεινε σε θέση σανίδας για 4 ώρες και 28 λεπτά στις 22 Μαΐου 2015, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους επαγγελματίες σε κάθε τομέα.