Πόσο πρέπει να μείνω σε σανίδα;

Πιθανόν να μη γνωρίζεις ότι ο Τομ Χοέλ έμεινε σε θέση σανίδας για 4 ώρες και 28 λεπτά στις 22 Μαΐου 2015, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Πόσο πρέπει να μείνω σε σανίδα;

Πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ σανίδας για τον 52χρονο Δανό. Το προηγούμενο ρεκόρ του για 3 ώρες και 8 λεπτά που κατάκτησε το 2014, το έσπασε ο Κινέζος αστυνομικός Mao Weidong λίγους μήνες αργότερα.

 

Το τελευταίο ρεκόρ του Χοέλ έσπασε πρόσφατα ένας 57χρονος προπονητής κάνοντας 5 ώρες και 15 λεπτά.

 

Το μεγαλύτερο προσωπικό μου ρεκόρ είναι τρία ολόκληρα λεπτά, κι αυτό γιατί ο Μπιλ Χάρτμαν, φυσιοθεραπευτής από την Ινδιανάπολη, είπε ότι κανείς δεν πρέπει να επιχειρεί αυτήν την προχωρημένη άσκηση αν δεν μπορεί να μείνει για τρία λεπτά. Όμως αυτό αφήνει ανοιχτό ένα ερώτημα: πόσο πρέπει να κρατηθώ σε θέση plank; Ποιος είναι ο ρεαλιστικός χρόνος για εμάς που θέλουμε να δυναμώσουμε τον πυρήνα μας αλλά δεν μας απασχολεί και το ρεκόρ;

 

Ο βετεράνος προπονητής και σύμβουλος του Men’s health, Dan John, έχει μια απάντηση: δύο λεπτά. Αυτό προτείνει στο νέο του βιβλίο “Can you go?”. Ένας υγιής ασκούμενος θα πρέπει να μπορεί να παραμείνει σε plank για δύο λεπτά. Ο ίδιος είναι επίσης ξεκάθαρος για την αξία του να ξεπεράσουμε τα δύο λεπτά. «Τα δύο λεπτά είναι αρκετά. Δεν υπάρχει λόγος να τα ξεπεράσουμε.  Το περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο». Σε αυτό συμφωνεί και ο πρώην κάτοχος του ρεκόρ, Τομ Χοέλ.

 

Τα όρια της εσωτερικής δύναμης

Ο Τομ Χοέλ είναι δάσκαλος, προπονητής και εκπαιδευτής ομαδικής άσκησης στο Frederiksund, μια πόλη της Δανίας, 15.000 κατοίκων. Είναι επίσης ιδιοκτήτης γυμναστηρίου και μέχρι πρόσφατα ο ανταγωνισμός του ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Μέχρι που μια μεγάλη αλυσίδα μετακόμισε και έπρεπε να βρει κάτι για να ξεχωρίσει. Ξεκίνησε με μια σανίδα 8 λεπτών στο σπίτι. Αρχές του 2014, πρόσθεσε 5 λεπτά την εβδομάδα έως ότου αυξήθηκε σε μία ώρα. Ώσπου στις 22 Μαΐου του 2015 κατάφερε να μείνει για 4 !/2 ώρες.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζουμε σχεδόν όλοι πόσο δύσκολη είναι. Επίσης δεν μπορούν όλοι να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρόκληση.

Το υπόβαθρο του Χοέλ είναι στην ενόργανη γυμναστική ενώ κέρδισε έναν εθνικό τίτλο στο αγωνιστικό αερόμπικ το 1997. Πιστεύει ότι ο έλεγχος του σώματος που ανέπτυξε σε αυτά τα αθλήματα, μαζί με την ικανότητα να σπρώχνει τον εαυτό του, του έδωσε μια σταθερή βάση για ακραίες σανίδες. Αλλά λέει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το διανοητικό.

 

«Πρέπει να αναπτύξεις στρατηγικές για να πείσεις τον εαυτό σου να συνεχίσει. Αυτές είναι μεταβιβάσιμες σε πολλούς τομείς της ζωής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν θέλεις να καταφέρεις να τρέχεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να κρατήσεις μια τέλεια σανίδα για περισσότερο χρόνο, τότε σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις αυτό το στοιχείο της φυσικής κατάστασης.

Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και θέλεις σε μια προπόνηση να ξεμπερδεύεις και με τα βάρη αλλά και με την αερόβια προπόνηση; Να με τι πρέπει να ξεκινήσεις και γιατί.

Έχεις ήδη δοκιμάσει τις κλασικές σανίδες όπως και κάθε παραλλαγή, όμως αυτά τα παραπανίσια εκατοστά γύρω από τη μέση σου δεν λένε να φύγουν με τίποτα.

Το καλύτερο όσον αφορά τις αερόβιες προπονήσεις; Δεν χρειάζεται καν να βγεις έξω.

Σε μια οποιαδήποτε φυσιολογική χρονιά, το να επικεντρωθείς σε έναν στόχο καλής φυσικής κατάστασης, θα ήταν αρκετά εύκολο, αρκεί να υπήρχε το κίνητρο.

Η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχει ένα σμιλεμένo σώμα μέσα από τη ροή διαφόρων κινήσεων.

Όπως θα σου πει κάθε έμπειρος γιόγκι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να περιμένεις από το πρώτο μάθημα γιόγκα.

Με τους περισσότερους από εμάς να ζούμε σε ξέφρενους ρυθμούς με μια επιβαρυμένη καθημερινότητα, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθεί μια ρουτίνα προπόνησης στην καθημερινότητά μας.

Η καρδιά σου χτυπά δυνατά κάθε μέρα. Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσεις τον καρδιακό σου μυ.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους επαγγελματίες σε κάθε τομέα.

Ενώ οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να κάψει θερμίδες, το γρήγορο περπάτημα και οι υπόλοιπες μορφές αερόβιας άσκησης είναι κορυφή για την καύση σπλαχνικού λίπους, το εσωτερικό λίπος που περιβάλλει τα όργανα.