7 τρόποι για να θεραπεύσεις τη σχέση σου με την άσκηση και την κίνηση

Το να κινείσαι και να γυμνάζεσαι δεν πρέπει να είναι τιμωρία.

7 τρόποι για να θεραπεύσεις τη σχέση σου με την άσκηση και την κίνηση

Ένα από τα πράγματα που παρατηρούμε όλο και συχνότερα —ειδικά στο πλαίσιο του άγχους του περασμένου έτους και της αβεβαιότητας στο μέλλον— είναι οι άνθρωποι που θέλουν να ξαναβρούν τη σχέση τους με τη φυσική κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από ακραίες συμπεριφορές «όλα ή τίποτα» ή να χρησιμοποιήσουν την άσκηση τιμωρητικά, και να βρουν έναν τρόπο να νιώθουν απλά καλά και να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν.

 

Πολλοί από αυτούς υπήρξαν παλαιότερα απογοητευμένοι με τις κενές υποσχέσεις για μη ρεαλιστικά αποτελέσματα, την κουλτούρα της διατροφής και τη σκέψη του μαύρου ή του άσπρου. Ίσως αναρωτιέσαι, τι σχέση έχει αυτό με την άσκηση;

Η διατροφική κουλτούρα παίζει συχνά τον καταλύτη στην αποσυναρμολόγηση της χαράς μας για την κίνηση οδηγώντας τη συμπεριφορά «όλα ή τίποτα»—η έναρξη και η επανεκκίνηση δίαιτας συχνά συμβαδίζουν με την άσκηση all-in αμέσως μετά το τίποτα. Η διατροφική κουλτούρα έχει μετατρέψει την άσκηση σε κάτι φορτωμένο για πολλούς από εμάς. Για κάποιους, θυμίζει το μαρτύριο της σχολικής ηλικίας επειδή ήταν μεγαλύτεροι ή δεν είχαν αθλητικές ικανότητες. Για πολλά χρόνια, συμμετείχαν σε δίαιτες και ακραίες συμπεριφορές φυσικής κατάστασης που δεν ήταν ποτέ βιώσιμες, οπότε συχνά αυτό δημιουργούσε έναν κύκλο χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Δεν μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε όλα τα καλά της άσκησης όταν φέρουμε «τραύμα φυσικής κατάστασης».

Ακολουθούν μερικοί τρόποι σκέψης που ίσως σου φανούν χρήσιμοι.

 

  1. Ανάπτυξε και γράψε το δικό σου όραμα φυσικής κατάστασης.

Η κουλτούρα της φυσικής κατάστασης συχνά καθοδηγείται από τις ιδεαλιστικές εικόνες και τα μηνύματα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η φυσική κατάσταση έχει ένα σύνολο κανόνων, ένα βλέμμα, μια σκληροπυρηνική ατμόσφαιρα.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου όραμα αναλύοντας τι θέλεις από τη ρουτίνα γυμναστικής.

Βγάλε ένα στυλό και ένα χαρτί και σημείωσε τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσένα όσον αφορά τη φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. Ποιες αξίες σκέφτεσαι όταν σκέφτεσαι την υγεία και την ευεξία; Πώς έχεις το καλύτερο κίνητρο; Σκέψου μια στιγμή που σου άρεσε πραγματικά η άσκηση (ή ακόμα και η κίνηση) και σκέψου τι συνέβαινε. Ξεκίνησε να αναπτύσσεις το όραμά σου, ώστε να έχεις ξεκάθαρη κατανόηση του τι λειτουργεί για εσένα και τι όχι.

Για πολλές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη μιας δήλωσης αποστολής συμβάλλει στη διατήρηση της επωνυμίας τους. Μπορεί να κάνει το ίδιο για σένα. Ποια είναι η αποστολή σου για την ευεξία;

 

  1. Σκέψου τι είναι καλό και σου φέρνει χαρά.

Πρέπει να απολαύσουμε την κίνηση που κάνουμε για να είναι βιώσιμο. Δεν μπορούμε να μισούμε το τρέξιμο και να περιμένουμε να κολλήσουμε. Αλλά λόγω του ιδεαλισμού της φυσικής κατάστασης - τι είδους προπόνηση πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις - πολλοί από εμάς έχουμε συμμετάσχει σε πράγματα που δεν μας αρέσουν.

 

Εάν έχεις χάσει τη χαρά σου για την άσκηση, σκέψου την παιδική σου ηλικία και θυμήσου τους αγαπημένους σου τρόπους για να κινείσαι. Ίσως σου άρεσαν τα ομαδικά αθλήματα. Ίσως σου άρεσε το κολύμπι. Μπορείς να βρεις δραστηριότητες ή τύπους προπόνησης που μιμούνται τα ίδια πράγματα που αγαπούσες στη σωματική δραστηριότητα ως παιδί. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες δοκιμές και λάθη, αλλά σημείωσε πώς νιώθεις μετά από κάθε δραστηριότητα και κάνε περισσότερα από αυτά που σε κάνουν χαρούμενο και ενθουσιασμένο.

 

  1. Καθιέρωσε το «γιατί».

Υπάρχει σίγουρα μια περίοδος μήνα του μέλιτος στις περισσότερες ρουτίνες γυμναστικής, όπου είναι όλα «λιακάδα και μονόκεροι». Στη συνέχεια, όμως, αρχίζει η πραγματικότητα της φυσικής κατάστασης και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η καθιέρωση μιας ρουτίνας σημαίνει να ασχολούμαστε ακόμα και όταν μπορεί να μην το θέλουμε πραγματικά. Η ιδέα είναι να παραμείνουμε συνεπείς.

Η δημιουργία ενός στέρεου «γιατί» ή κινήτρου για τη δράση σου είναι απαραίτητη για εκείνες τις μέρες που είναι δύσκολο να προχωρήσεις.

Σκέψου τι σε παρακινεί να ξεκινήσεις. Μπορεί να επιθυμείς να πεις ναι σε μια πεζοπορία ή ένα ταξίδι με καγιάκ και να εμπιστευτείς ότι το σώμα σου θα μπορέσει να το κάνει.

 

  1. Κατανόησε ότι το σώμα σου εξελίσσεται.

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ανεξάρτητα από το τι επιθυμούμε. Το σώμα μας εξελίσσεται, επεκτείνεται, συρρικνώνεται, γεννιέται και γερνά, και αυτό είναι εντάξει.

Για να έχουμε μια υγιή σχέση με την κίνηση, πρέπει να σταματήσουμε να θέτουμε σκληρές απαιτήσεις και προσδοκίες στο σώμα μας, εάν δεν αποδίδει ή δεν δείχνει όπως παλιά. Είναι μη ρεαλιστικό και άδικο για τον εαυτό μας. Τα σώματά μας είναι εκπληκτικά και αξίζουν τον δέοντα σεβασμό τους.

Μερικά tips από εμάς:

  • Ακολούθησε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ατόμων με παρόμοιους σωματότυπους και ηλικίες με τη δική σου. Εμπνεύσου από τέτοιους ανθρώπους και μάθε να ευχαριστιέσαι το σώμα σου όπως είναι τώρα.
  • Γράψε «ερωτικά γράμματα» (θετικές επιβεβαιώσεις) για το σώμα σου και τοποθέτησέ το κάπου όπου μπορείς να τα βλέπεις καθημερινά. Μπορεί να είναι τόσο σύντομες όσο μία λέξη—«ισχυρός», «πολεμιστής», «ικανός»—ή μεγαλύτερο μήκος, εσύ αποφασίζεις.
  • Αφιέρωσε μια στιγμή στο τέλος κάθε ημέρας για να σκεφτείς πώς κινήθηκε το σώμα σου εκείνη την ημέρα. Δείξε ευγνωμοσύνη για την εμφάνισή σου.

 

  1. Γιόρτασε τις νίκες χωρίς ζυγαριές

Δεν χρειάζεται να "κερδίζεις" φαγητό με την άσκηση - δεν είναι ένα σύστημα ανταμοιβής. Είναι σημαντικό να μην θέτεις την απώλεια βάρους ως στόχο να ξεκινήσεις ή να παραμείνεις στην κίνηση. Μπορεί να δημιουργήσει μια φευγαλέα σχέση με την άσκηση του σώματός μας, και δεν είναι αυτό που θέλουμε!

Αφιέρωσε λοιπόν λίγο χρόνο για να σκεφτείς τις νίκες χωρίς ζυγαριά. Οι νίκες δεν χρειάζεται να είναι δραστικές. Ίσως κοιμάσαι πολύ καλύτερα, έχεις περισσότερη ενέργεια, έχεις περισσότερα κίνητρα και αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος ή έχεις κάνει μερικούς νέους ενεργούς φίλους. Υπάρχουν ατελείωτα οφέλη από την άσκηση που δεν περιλαμβάνει το να στέκεσαι σε μια ζυγαριά.

 

  1. Προσδιόρισε τα ερεθίσματα σου—και αναζήτησε έναν επαγγελματία εάν χρειάζεται.

Για κάποιους από εμάς, η βελτίωση της σχέσης μας με την άσκηση σημαίνει να εστιάσουμε τη σκέψη μας στην κίνηση. Πολλές φορές, η διατροφική κουλτούρα δημιούργησε τιμωρητικές συμπεριφορές με την άσκηση. Για παράδειγμα, αν έφαγες ή ήπιες πολύ, θα πας στο γυμναστήριο και θα προπονηθείς σκληρά για να τιμωρήσεις το σώμα σου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τέτοιες συμπεριφορές, ώστε να μπορέσουμε να τις διορθώσουμε είτε μόνοι είτε με έναν επαγγελματία. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναφέρεις τυχόν συμπεριφορές που αισθάνθηκες «λάθος» ή άβολα γύρω από την άσκηση. Στη συνέχεια, μάθε τι τις προκαλεί. Για παράδειγμα, η έντονη ομαδική άσκηση θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάγκη να πιέσεις και να αποδώσεις πέρα ​​από τις δυνατότητές σου, δημιουργώντας μια αρνητική εμπειρία.

 

  1. Να είσαι υπομονετικός.

Η αποκατάσταση της σχέσης σου με την άσκηση απαιτεί χρόνο για να καταλάβεις τι είναι καλό για εσένα. Χόρεψε, τρέξε, κολύμπησε, κάνε ποδήλατο. Αλλά το πιο σημαντικό, να είσαι ευγενικός και υπομονετικός με το σώμα σου που εξελίσσεται. Δώσε προσοχή σε αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλά και να θέλεις να συνεχίσεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Εάν μπορείς να το πετύχεις αυτό, είσαι σε καλό δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν θέλεις να καταφέρεις να τρέχεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να κρατήσεις μια τέλεια σανίδα για περισσότερο χρόνο, τότε σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις αυτό το στοιχείο της φυσικής κατάστασης.

Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και θέλεις σε μια προπόνηση να ξεμπερδεύεις και με τα βάρη αλλά και με την αερόβια προπόνηση; Να με τι πρέπει να ξεκινήσεις και γιατί.

Έχεις ήδη δοκιμάσει τις κλασικές σανίδες όπως και κάθε παραλλαγή, όμως αυτά τα παραπανίσια εκατοστά γύρω από τη μέση σου δεν λένε να φύγουν με τίποτα.

Το καλύτερο όσον αφορά τις αερόβιες προπονήσεις; Δεν χρειάζεται καν να βγεις έξω.

Σε μια οποιαδήποτε φυσιολογική χρονιά, το να επικεντρωθείς σε έναν στόχο καλής φυσικής κατάστασης, θα ήταν αρκετά εύκολο, αρκεί να υπήρχε το κίνητρο.

Η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχει ένα σμιλεμένo σώμα μέσα από τη ροή διαφόρων κινήσεων.

Όπως θα σου πει κάθε έμπειρος γιόγκι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να περιμένεις από το πρώτο μάθημα γιόγκα.

Με τους περισσότερους από εμάς να ζούμε σε ξέφρενους ρυθμούς με μια επιβαρυμένη καθημερινότητα, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθεί μια ρουτίνα προπόνησης στην καθημερινότητά μας.

Η καρδιά σου χτυπά δυνατά κάθε μέρα. Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσεις τον καρδιακό σου μυ.

Πιθανόν να μη γνωρίζεις ότι ο Τομ Χοέλ έμεινε σε θέση σανίδας για 4 ώρες και 28 λεπτά στις 22 Μαΐου 2015, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους επαγγελματίες σε κάθε τομέα.