Παπάγια: πόσο βοηθά η κατανάλωση της την υγεία σου;

Η παπάγια είναι ένα απίστευτα υγιεινό τροπικό φρούτο.

Παπάγια: πόσο βοηθά η κατανάλωση της την υγεία σου;

Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και να σε βοηθήσουν να δείχνεις νεότερος.

 

Εδώ είναι 8 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση παπάγιας

 

  1. Νόστιμο και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Η παπάγια είναι ο καρπός του φυτού παπάγια Carica. Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και το Νότιο Μεξικό, αλλά τώρα καλλιεργείται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο μπορεί να διασπάσει τις σκληρές πρωτεϊνικές αλυσίδες που βρίσκονται στο κρέας των μυών. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν παπάγια για να μαλακώσουν το κρέας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εάν η παπάγια είναι ώριμη, μπορεί να καταναλωθεί ωμή. Ωστόσο, η άγουρη παπάγια πρέπει πάντα να μαγειρεύεται πριν από την κατανάλωση — ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το άγουρο φρούτο είναι πλούσιο σε λάτεξ, το οποίο μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις.

Η παπάγια έχει σχήμα παρόμοιο με τα αχλάδια και μπορεί να έχει μήκος έως 50 εκ.. Η φλούδα είναι πράσινη όταν είναι άγουρη και πορτοκαλί όταν είναι ώριμη, ενώ η σάρκα είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη.

Ο καρπός έχει επίσης πολλούς μαύρους σπόρους, που είναι βρώσιμοι αλλά πικροί.

Μια μικρή παπάγια (152 γραμμάρια) περιέχει:

 

Θερμίδες: 59

Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Βιταμίνη C: 157% της ΗΣΠ

Βιταμίνη Α: 33% της ΗΣΠ

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 14% της ΗΣΠ

Κάλιο: 11% της ΗΣΠ

Μικροποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών Β1, Β3, Β5, Ε και Κ.

Η παπάγια περιέχει επίσης υγιή αντιοξειδωτικά γνωστά ως καροτενοειδή - ιδιαίτερα ένα είδος που ονομάζεται λυκοπένιο.

Επιπλέον, το σώμα σου απορροφά αυτά τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά καλύτερα από την παπάγια από άλλα φρούτα και λαχανικά.

 

  1. Έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αντιδραστικά μόρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού του σώματός σου. Μπορούν να προάγουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών που βρίσκονται στην παπάγια, μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες σημειώνουν ότι η παπάγια που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με προδιαβήτη, ήπιο υποθυρεοειδισμό και ηπατική νόσο. Η μείωση του οξειδωτικού στρες αποδίδεται στην περιεκτικότητα της παπάγιας σε λυκοπένιο και στην ικανότητα της να απομακρύνει την περίσσεια σιδήρου, η οποία είναι γνωστό ότι παράγει ελεύθερες ρίζες.

 

  1. Έχει Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Η έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο στην παπάγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ενώ μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο.

Επιπλέον, η παπάγια μπορεί να έχει μερικά μοναδικά αποτελέσματα που δεν μοιράζονται άλλα φρούτα. Μεταξύ 14 φρούτων και λαχανικών με γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μόνο η παπάγια έδειξε αντικαρκινική δράση στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού γίνουν συστάσεις.

 

  1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η προσθήκη περισσότερης παπάγιας στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά της παπάγιας μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά σου και να ενισχύσουν τα προστατευτικά αποτελέσματα της «καλής» χοληστερόλης HDL.

 

  1. Μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα πολλών ασθενειών και τα ανθυγιεινά τρόφιμα και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φλεγμονώδη διαδικασία. Μελέτες δείχνουν ότι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά όπως η παπάγια βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών. Για παράδειγμα, μια μελέτη σημείωσε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή είχαν σημαντική μείωση στη CRP, έναν συγκεκριμένο δείκτη φλεγμονής.

 

  1. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Το ένζυμο παπαΐνης στην παπάγια μπορεί να κάνει την πρωτεΐνη πιο εύκολη στην πέψη. Οι άνθρωποι στις τροπικές περιοχές θεωρούν ότι η παπάγια είναι φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Οι σπόροι, τα φύλλα και οι ρίζες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι θεραπεύουν το έλκος σε ζώα και ανθρώπους.

 

  1. Προστατεύει από τις βλάβες του δέρματος

Εκτός από το ότι διατηρεί το σώμα σου υγιές, η παπάγια μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα σου να φαίνεται πιο τονωμένο και νεανικό. Η υπερβολική δραστηριότητα ελεύθερων ριζών πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της ρυτίδωσης, της χαλάρωσης και άλλων βλαβών του δέρματος που συμβαίνουν με την ηλικία. Η βιταμίνη C και το λυκοπένιο στην παπάγια προστατεύουν το δέρμα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των σημαδιών γήρανσης.

 

  1. Νόστιμη και ευέλικτη

Η παπάγια έχει μια μοναδική γεύση που αγαπούν πολλοί. Ωστόσο, η ωριμότητα είναι το κλειδί. Μια άγουρη ή υπερβολικά ώριμη παπάγια μπορεί να έχει πολύ διαφορετική γεύση από μια τέλεια ώριμη. Όταν είναι βέλτιστα ώριμη, η παπάγια θα πρέπει να έχει κίτρινο έως πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, αν και μερικές πράσινες κηλίδες είναι καλές. Όπως το αβοκάντο, το δέρμα του πρέπει να υποκύπτει σε ήπια πίεση.

Η γεύση της είναι καλύτερη όταν είναι κρύα, επομένως είναι καλή ιδέα να τη διατηρείς στο ψυγείο όποτε είναι δυνατόν. Αφού την πλύνεις καλά, μπορείς να την κόψεις στη μέση κατά μήκος, να αφαιρέσεις τους σπόρους και να το φας από τη φλούδα του με ένα κουτάλι, όπως το πεπόνι.

Καθώς είναι απίστευτα ευέλικτο, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα που συμπληρώνουν τη γεύση της.

 

Ακολουθούν μερικές εύκολες ιδέες συνταγών χρησιμοποιώντας μια μικρή παπάγια:

 

Πρωινό: Κόψε τη στη μέση και γέμισε το κάθε μισό με γιαούρτι. Στη συνέχεια πρόσθεσε μερικά βατόμουρα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Ορεκτικό: Κόψε τη σε λωρίδες και τύλιξε μια φέτα ζαμπόν ή προσούτο γύρω από κάθε λωρίδα.

Smoothie: Συνδύασε τα φρούτα κομμένα σε κύβους με γάλα καρύδας και πάγο στο μπλέντερ και μετά ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σαλάτα: Κόψε την παπάγια και το αβοκάντο σε κύβους, πρόσθεσε ψιλοκομμένο κοτόπουλο και συμπλήρωσε με ελαιόλαδο και ξύδι.

Επιδόρπιο: Συνδύασε τα ψιλοκομμένα φρούτα με 2 κουταλιές της σούπας (28 γραμμάρια) σπόρους chia, 1 φλιτζάνι (240 ml) γάλα αμυγδάλου και 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο πριν το φάμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπαθείς σκληρά για να είσαι υγιής. Παρακολουθείς τις θερμίδες σου, ασκείσαι τακτικά και πετάς πάντα τους κρόκους όταν φτιάχνεις την ομελέτα σου.

Να γιατί πρέπει να ενσωματώσετε το σολομό στη διατροφή σας.

Από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σίγουρα το λάχανο έχει υποτιμηθεί πολλές φορές.

Γέμισε το πιάτο σου με αυτά τα νόστιμα και χορταστικά φαγητά βοηθώντας το σπλαχνικό λίπος να φύγει από την κοιλιά σου.

Μερικές φορές το σωστό φαγητό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά μετά από εβδομάδες κόπου και σκληρής δουλειάς για να ρίξεις το βάρος σου και να βλέπεις ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

Στο άκουσμα της λέξης βακτήρια, οι πρώτες σκέψεις όλων είναι αρνητικές.

Μια από τις συχνότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σήμερα είναι η δίαιτα του στρατιώτη, η οποία στην πραγματικότητα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζεις.

Οι περισσότερες δίαιτες στηρίζονται στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων ώστε στο θερμιδικό ισοζύγιο να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε καθημερινά. Βραχυπρόθεσμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χάσεις βάρος, τι συμβαίνει όμως μακροπρόθεσμα;

Η διατροφή είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας στον αθλητισμό!

Η απώλεια λίπους και το χτίσιμο μυϊκής μάζας που είναι ο στόχος όλων μας επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρως αλλά και από το πότε το τρως.