Λοιπόν, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσεις! (Τουλάχιστον όταν πρόκειται για τα αυγά σου.) Ολόκληρα τα αυγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου - στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι χειρότερο για την υγεία σου να μην τους φας.
Οι κρόκοι των αυγών, μαζί με άλλες πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, δέχθηκαν πυρά μετά την έρευνα του Νικολάι Ανίτσκοφ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Ανίτσκοφ τροφοδότησε κουνέλια καθαρή χοληστερόλη και σημείωσε ότι οι αρτηρίες τους φράχτηκαν με πλάκα, οδηγώντας σε υπόθεση ότι η χοληστερόλη προάγει καρδιακές παθήσεις. Αλλά από τότε, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο στενά συνδέονται τα δύο. Άλλωστε τα κουνέλια δεν έχουν τίποτα κοινό με τον ανθρώπινο οργανισμό... και η χοληστερόλη δεν αποτελεί μέρος της διατροφής τους ούτως ή άλλως.
Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά οδήγησαν σε ένα κυνήγι μαγισσών που δαιμονοποίησε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Ο ερευνητής Ancel Keys έκανε πρωτοσέλιδα στη δεκαετία του 1950 με τη Μελέτη των Επτά Χωρών, η οποία σχεδόν μεμονωμένα έθεσε τη γραμμή για το κορεσμένο λίπος που επικρατεί σήμερα. Ο Keys ισχυρίστηκε ότι αφού εξέτασε τη μέση διατροφή πληθυσμών σε επτά διαφορετικές χώρες, μπόρεσε να προσδιορίσει ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο ζωικό λίπος είχαν τα υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Αλλά η ανάλυσή του ήταν λανθασμένη. Παρόλο που τα δεδομένα του Keys έδειξαν σχέση μεταξύ λίπους και καρδιακών παθήσεων, δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η σχέση ήταν αιτιώδης. Επιπλέον, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας για καρδιακές παθήσεις ήταν υψηλότερα στις χώρες που κατανάλωναν το περισσότερο ζωικό λίπος, οι θάνατοι από άλλες αιτίες ήταν χαμηλότεροι - και το συνολικό προσδόκιμο ζωής ήταν υψηλότερο.
Η ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων
Ευτυχώς, πιο συγκεκριμένα ευρήματα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2010, το The American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση. Τα ευρήματα 21 διαφορετικών μελετών - που ανέφεραν ότι «τα κορεσμένα λιπαρά δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας αγγειακής νόσου».
Το 2015, το Time Magazine ανέστρεψε το επιχείρημα του 1984 που ισχυριζόταν ότι τα αυγά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν επικίνδυνα, και μάλιστα ενθάρρυνε τους αναγνώστες να τρώνε βούτυρο αντί για μαργαρίνη.
Ποια είναι λοιπόν η πραγματική αιτία των καρδιακών παθήσεων; Ειδικοί θεωρούν ότι έγκειται στη φλεγμονή που προκαλείται από «χρόνια επίπεδα στρες και την υπερβολική κατανάλωση φυτικών ελαίων και επεξεργασμένων υδατανθράκων». Με άλλα λόγια:
Περιόρισε τα τρόφιμα που έρχονται σε κουτιά και σακούλες.
Η αλήθεια
Εν τω μεταξύ, εάν απέφευγες τους κρόκους αυγών, έχεις χάσει μια πηγή καλής διατροφής. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι καλή για το δέρμα και ποικιλία βιταμινών Β πλούσιες σε ενέργεια και χολίνη, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, τους μύες και είναι απαραίτητες για μια υγιή εγκυμοσύνη. Το κορεσμένο λίπος στους κρόκους είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών και την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων από το σώμα.
Εφόσον ελέγχεις τις συνολικές σου θερμίδες, η κατανάλωση ολόκληρων αυγών δεν θα προκαλέσει αύξηση βάρους, παρά την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, εάν θέλεις να περιορίσεις τις θερμίδες, μπορεί να είναι καλύτερα να τρως μερικά ασπράδια αυγών. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινώνησε με έναν διατροφολόγο για να δεις τις επιλογές σου ανάλογα με τους στόχους σου.