Και ενώ είναι εύκολο να αποθηκεύσεις πολλά είδη τροφίμων στα ντουλάπια αλλά και να αγοράσεις κατεψυγμένα λαχανικά αντί για φρέσκα, το αβοκάντο δεν είναι ένα από αυτά.
Το εύθραυστο αυτό φρούτο έχει μικρό περιθώριο μέχρι να ωριμάσει, ειδικά εάν έχει ήδη κοπεί. Ενώ το διαδίκτυο έχει γεμίσει με κόλπα για να αποτρέψεις το αβοκάντο να μαυρίσει, δεν είναι όλα αποτελεσματικά. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε διάφορους food stylists και μάθαμε τα μυστικά ενός «υγιούς» αβοκάντο.
Ένα κόλπο για την παράταση της διάρκειας ζωής ενός αβοκάντο είναι να το συνδυάσεις με ένα κρεμμύδι. Εάν όμως έχεις κόψει ήδη το αβοκάντο, αυτό το κόλπο δεν πιάνει. Το καλύτερο κόλπο βασίζεται στο χυμό λεμονιού και στην πλαστικό μεμβράνη. Ρίξε χυμό λεμόνι στην κομμένη πλευρά και τύλιξε το αβοκάντο με την πλαστική μεμβράνη.
Το δοκιμασμένο αυτό κόλπο λειτουργεί για το εξής λόγο: το όξινο pH του χυμού λεμονιού διατηρεί το χρώμα επιβραδύνοντας τη διαδικασία οξείδωσης, η οποία συμβαίνει όταν το εσωτερικό των φρούτων όπως το αβοκάντο, η μπανάνα και τα μήλα εκτίθενται στον αέρα. Η πλαστική μεμβράνη από πάνω λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά ως προς την προστασία από την οξείδωση, προστατεύοντας από την έκθεση στον αέρα.
Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί να έχεις πάντα φρέσκα λεμόνια ή έστω έναν προσυσκευασμένο χυμό λεμονιού. Εάν τυχόν χρειάζεσαι κάτι για να έχεις πάντα στο ντουλάπι, μπορείς να δοκιμάσεις κιτρικό οξύ σε σκόνη. Ουσιαστικά είναι συμπυκνωμένο σε σκόνη οξύ από εσπεριδοειδή και κάνει τη δουλειά του χυμού λεμονιού σε μια πρέζα.
Θυμήσου λοιπόν! Είτε χρησιμοποιείς χυμό λεμονιού είτε κιτρικό οξύ, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αβοκάντο που διαρκούν μια ή δύο ημέρες περισσότερο από τα υπόλοιπα. Οι μικρές χαρές στη ζωή μας είναι σημαντικές!