Το λάχανο πιθανότατα δεν πρόκειται να κερδίσει το βραβείο του πιο "hot λαχανικού" στην κουζίνα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πείτε όχι στα πιάτα σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί πραγματικά να είναι ένα σπουδαίο ατού για τη διατροφή σας.
Το λάχανο - το οποίο βρίσκουμε σε μωβ και λευκό - είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, μεταξύ άλλων. Όμως, ενώ συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να το ετοιμάσετε με τον σωστό τρόπο.
Καλύτερα να αποφύγετε τις μαγειρικές μεθόδους και το βράσιμο αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά του. Αντ 'αυτού, προτιμήστε να το φάτε φρέσκο σε σαλάτα. Παρακάτω θα δείτε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το προσθέσετε στη διατροφή σας.
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
Τα πορτοκάλια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε - το λάχανο μπορεί επίσης να παρέχει μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, προσφέροντας έτσι το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η εξασφάλιση αρκετής βιταμίνης C κάθε μέρα είναι σημαντική, καθώς το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη φυσικά (έτσι, πρέπει να την πάρουμε από τα τρόφιμα). Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο από τα φυτικά τρόφιμα που τρώτε, δημιουργεί το κολλαγόνο για να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σας προστατεύσει από ασθένειες. Η οικογένεια λάχανων έχει συσχετιστεί με την επίτευξη ανοσολογικών οφελών, οπότε βοηθά τα κύτταρα μας να επιτεθούν σε εισβολείς όπως οι ιοί.
Το λάχανο είναι μια καλή πηγή ινών
Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, ή σας το συνιστά ο γιατρός σας, το λάχανο μπορεί να βοηθήσει: δύο φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο περιέχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ινών. (FYI: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 25 γραμμάρια για γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών). Το λάχανο είναι μια καλή πηγή ινών ενώ οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της πεπτικής υγείας.
Το λάχανο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των οστών
Το λάχανο περιέχει μια θρεπτική ουσία εξαιρετικά σημαντική τόσο για την υγεία των οστών όσο και για τις υγιείς λειτουργίες πήξης του αίματος στο σώμα: τη βιταμίνη Κ. Υπάρχουν περίπου 68 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ σε ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο. Προσπαθήστε να καταναλώσετε 120 μικρογραμμάρια ημερησίως αν ανήκετε στους ενήλικες άνδρες και 90 μικρογραμμάρια ανά ημέρα αν ανήκετε στις ενήλικες γυναίκες.
Ενώ οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Κ είναι σπάνιες, ορισμένα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις - κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα - μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα βιταμίνης Κ. Η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή των οστών , αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και σε σπάνιες περιπτώσεις, μώλωπες και αιμορραγικά προβλήματα.
Το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή χαμηλών θερμίδων
Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ είναι να αντικαταστήσετε τρόφιμα με πολλές θερμίδες με αυτά που περιέχουν λίγες θερμίδες και σας χορταίνουν εξίσου - και το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό. Το λάχανο έχει πολύ χαμηλές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο αντιστοιχεί σε 34 θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Επίσης, ενώ πολλά υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι ακριβά, το λάχανο είναι ένα εξαιρετικά φθηνό φαγητό.
Το λάχανο είναι καλό για την καρδιά σας
Ίσως να μην σκεφτείτε αμέσως το λάχανο ως υγιεινή τροφή, αλλά μπορεί να θέλετε να το προσθέσετε στη διατροφή σας εάν προσπαθείτε να είστε πιο συνειδητοποιημένοι για την υγεία σας. Το λάχανο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη, επομένως συνιστάται σε εκείνα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά - όπως το λάχανο, αλλά και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το μπρόκολο - είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάτι γνωστό ως ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής, η οποία μπορεί να είναι πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από τη συσσώρευση ασβεστίου και τελικά να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.
Το λάχανο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που περιέχουν θείο (είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση που έχουν πολλά σταυρανθή λαχανικά). Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των τροφίμων, της μάσησης και της πέψης, αυτά τα γλυκοσινολικά άλατα διασπώνται σε ορισμένες ενώσεις που έχουν εξεταστεί για τα αντικαρκινικά οφέλη τους. Η περιεκτικότητα σε γλυκοσινολάτες στο λάχανο του δίνει τη φήμη ότι έχει αντικαρκινικά οφέλη. Αυτά είναι καλά νέα, φυσικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατανάλωση λάχανου θα αποτρέψει εντελώς τον καρκίνο. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι μια πολύ υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή, οπότε η ενσωμάτωσή τους στα γεύματά σας δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.