Ενώ υπάρχουν πολλά θρεπτικά τρόφιμα και κλασικά είδη για αθλητές (μπανάνες, πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά, βούτυρο καρύδας), αυτά τα πέντε τρόφιμα που ακολουθούν πηγαίνουν πιο πέρα, όταν πρόκειται για την παροχή θρεπτικών συστατικών, αφού οι αθλητές πρέπει να δημιουργήσουν υγιή σώματα για να αποδώσουν καλύτερα.
Μανιτάρια
Συχνά αντιμετωπίζεται ως προαιρετικό συνοδευτικό ή γέμιση για πίτσες, ομελέτες, κρέπες κτλ., όμως αυτοί οι μικροί «μύκητες» θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη θέση στη διατροφή μας. Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται μόνο σε λίγες τροφές και είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση και την υγεία των οστών. Πέρα από τη βιταμίνη D, προσφέρουν επίσης την B12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διεγείρουν το ανοσοποιητικό. Κάνε τα μανιτάρια προτεραιότητα στο πιάτο σου.
Πατάτες
Μην σε απασχολεί αν πρόκειται για την κλασική πατάτα ή την γλυκοπατάτα. Η τυπική ποικιλία μπορεί να προσφέρει στους αθλητές έναν εξαιρετικό τρόπο κατανάλωσης υδατανθράκων χωρίς να χρειάζεται να χαλάσεις πολλά χρήματα ή να είσαι μάστερσεφ. Παρόλο που αυτή η ρίζα με άμυλο μπορεί να μη φαίνεται κάτι ιδιαίτερο, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας υδατανθράκων από τα gel και από πατάτες είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αύξηση της απόδοσης.
Τουρσί
Το τουρσί οποιουδήποτε είδους (πιπεριές, κουνουπίδι, σπαράγγια κτλ.) μπορούν να εκτοξεύσουν τη γεύση χωρίς να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες στα γεύματά σου, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή αντί για μεταποιημένες σάλτσες. Φυσικά η προσθήκη χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες δεν κάνει ένα τρόφιμο superfood. Αυτό που φέρνει το τουρσί σε άλλο επίπεδο είναι ότι η κατανάλωση του έχει δείξει μείωση στις κράμπες στους αθλητές, πιθανώς λόγω του συνδυασμού ξιδιού και νατρίου.
Κεφίρ
Οι αθλητές και όχι μόνο, πρέπει να δώσουν προσοχή στο έντερό τους. Αυτό το περιβάλλον βακτηριδίων είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει σχεδόν κάθε παράγοντα υγείας και απόδοσης που μπορείς να σκεφτείς. Βελτιώνει την πέψη, επιταχύνει την ανάκαμψη, μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυτό το περιβάλλον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τροφές που καταναλώνεις. Συγκεκριμένα, το κεφίρ, ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το προφίλ των καλών βακτηρίων του εντέρου που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη της κόπωσης και στη βελτίωση του χρόνου ως την εξάντληση.
Αυγά
Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε αυγά καθημερινά χωρίς καν να το καταλάβουμε. Ψωμιά, ζυμαρικά, είδη αρτοποιίας, σάλτσες - εμπλέκονται σε περισσότερες συνταγές από ό, τι πιθανώς γνωρίζεις. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να είσαι πιο προσεκτικός σχετικά με την κατανάλωση αυγών. Πρόσφατη έρευνα εξέτασε την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης για τους αθλητές. Συγκρίνοντας την κατανάλωση αυγών (ολόκληρο αυγό έναντι λευκών αυγών) έναντι πρωτεΐνης ορού γάλακτος διαπίστωσε ότι τα ολόκληρα αυγά ήταν εξίσου αποτελεσματικά με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Είναι επίσης πιο οικονομικά ανά μερίδα και παρέχουν μια μεγαλύτερη σειρά θρεπτικών ουσιών για να ωφελήσουν περισσότερο το σώμα σου μακροπρόθεσμα.
Μπόνους: Καφές
Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι τεχνικά φαγητό, προστίθεται ως μπόνους στη λίστα. Τα οφέλη του καφέ είναι πολύ μεγάλα και καλά τεκμηριωμένα. Η καφεΐνη είναι το πιο αποτελεσματικό νόμιμο βοήθημα αθλητικής απόδοσης και ο καφές παρέχει μια δόση αυτού του διεγερτικού μαζί με αντιοξειδωτικά3. Ζεστό, παγωμένο, με γάλα, ζάχαρη ή οτιδήποτε άλλο - αυτό μπορεί να είναι μια ώθηση που χρειάζεται το σώμα σου για να παράγει αποτελέσματα.