Lime, ένα εσπεριδοειδές με ισχυρά οφέλη

Τα λάιμ είναι όξινα, στρογγυλά και λαμπερά πράσινα εσπεριδοειδή.

Lime, ένα εσπεριδοειδές με ισχυρά οφέλη

Είναι διατροφικές δυνάμεις — υψηλές σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Yπάρχουν πολλά είδη λάιμ, συμπεριλαμβανομένου του key lime), του persian lime, του desert lime και του makrut lime. Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το key lime είναι μικρότερο, πιο όξινο και πιο αρωματικό από τον πιο κοινό περσικό τύπο.

 

Επειδή τα λάιμ είναι γεμάτα με συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, στην πρόληψη της δημιουργίας λίθων στα νεφρά, στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου και στην προώθηση του υγιούς δέρματος.

 

Αυτό το άρθρο παρέχει μια επισκόπηση των διατροφικών πλεονεκτημάτων του λάιμ, καθώς και των χρήσεών τους και των πιθανών παρενεργειών.

 

Διατροφικά στοιχεία

Αν και μικρά, τα λάιμ είναι φουλ από θρεπτικά συστατικά - ιδιαίτερα βιταμίνη C.

Ένα ολόκληρος, μέτριο lime (67 γραμμάρια) παρέχει:

 

Θερμίδες: 20

Υδατάνθρακες: 7 γρ.

Πρωτεΐνη: 0,5 γρ.

Φυτικές ίνες: 1,9 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 22% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Σίδηρος: 2% του DV

Ασβέστιο: 2%% του DV

Βιταμίνη Β6: 2% του DV

Θειαμίνη: 2% του DV

Κάλιο: 1% της RDI

Τα λάιμ περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, φωσφόρου και μαγνησίου.

 

Οφέλη του λάιμ για την υγεία

Η κατανάλωση φρούτων λάιμ ή η κατανάλωση χυμού λάιμ παρέχει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία.

 

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Σε υψηλές ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και αυτή η βλάβη έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και πολλοί τύποι καρκίνου.

Τα λάιμ είναι πλούσια σε ενεργές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των λιμονοειδών, της καμπφερόλης, της κερκετίνης και του ασκορβικού οξέος.

 

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Τα λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η βιταμίνη C βοήθησε στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες. Σε μελέτες σε ανθρώπους, η λήψη βιταμίνης C συνέβαλε στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος.

Επίσης, η βιταμίνη C θα μπορούσε να βοηθήσει τις πληγές να ανακάμψουν πιο γρήγορα μειώνοντας τη φλεγμονή και διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη που βοηθά στην αποκατάσταση του τραύματος.

Εκτός από τη βιταμίνη C, τα λάιμ είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

 

Κάνει το δέρμα πιο υγιές

Τα λάιμ έχουν πολλές ιδιότητες που μπορεί να προάγουν το υγιές δέρμα. Πρώτον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και δυνατό. Ένα μεσαίου μεγέθους λάιμ (67 γραμμάρια) παρέχει πάνω από το 20% της Ημερήσιας Αξίας για αυτό το θρεπτικό συστατικό. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν περισσότερη βιταμίνη C είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ρυτίδων και ξηρού δέρματος καθώς γερνούσαν.

Δεύτερον, τα λάιμ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αλλαγών του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκύπτει από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια πρόωρης γήρανσης. Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ποτού εσπεριδοειδών επηρέασε θετικά ορισμένα από αυτά τα σημάδια μειώνοντας τις ρυτίδες και αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έρευνες δείχνουν ότι τα λάιμ μπορεί να μειώσουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από την αθηροσκλήρωση — μια ασθένεια στην οποία συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να στενεύουν. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η διατροφή των κουνελιών με φλούδες και χυμό λάιμ βοήθησε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης.

 

Μπορεί να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικροί κρύσταλλοι που συχνά είναι επώδυνοι. Μπορούν να σχηματιστούν μέσα στα νεφρά όταν τα ούρα είναι πολύ συγκεντρωμένα ή υπάρχουν υψηλά επίπεδα στοιχείων που σχηματίζουν πέτρες, όπως το ασβέστιο.

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λάιμ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικών και δεσμεύοντας μεταλλικά στοιχεία που σχηματίζουν πέτρες στα ούρα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα εσπεριδοειδή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

 

Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία. Τα σημάδια της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ωχρότητα και ξηρό δέρμα και μαλλιά. Τα άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς τα φυτικά προϊόντα περιέχουν μια μορφή σιδήρου που δεν απορροφάται τόσο καλά όσο ο σίδηρος στο κρέας και σε άλλα ζωικά προϊόντα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως το λάιμ, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού λάιμ μαζί με ένα γεύμα φυτικής προέλευσης αύξησε την απορρόφηση σιδήρου έως και 70%.

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Τα εσπεριδοειδή έχουν ενώσεις που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή — τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά — μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή της ανάπτυξης γονιδίων που προάγουν την εξέλιξη του καρκίνου.

Επιπλέον, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι τα εσπεριδοειδή μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη ή εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του λαιμού, του παγκρέατος, του μαστού, του μυελού των οστών, των λεμφωμάτων και άλλων καρκινικών κυττάρων.

 

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα λάιμ

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να χρησιμοποιήσεις λάιμ εντός και εκτός κουζίνας.

Συνηθίζεται η κατανάλωση του χυμού τους και το λουλουδένιο άρωμα του ξύσματος τους - αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θεωρούνται βασικό συστατικό στη νοτιοανατολική ασιατική και μεξικάνικη κουζίνα. Σε άλλα μέρη του κόσμου όπως η Ινδία, τα λάιμ συχνά γίνονται τουρσί για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους και στη συνέχεια προστίθενται στα πιάτα ως ενίσχυση της γεύσης.

Το ξύσμα και ο χυμός λάιμ είναι κοινά συστατικά σε επιδόρπια και αρτοσκευάσματα, όπως λεμονόνοπιτα, μπισκότα αλλά και παγωτό. Αυτό το εσπεριδοειδές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά πιάτα και να προσθέσει γεύση τόσο σε αλκοολούχα όσο και σε μη αλκοολούχα ποτά.

Εκτός κουζίνας, τα λάιμ χρησιμοποιούνται ως φυσικό καθαριστικό και εξουδετερώνουν τις οσμές. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ο χυμός λάιμ μπορεί να αναμιχθεί με ξύδι και νερό και να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι επιφανειών για μια μη τοξική επιλογή καθαρισμού.

Τα λάιμ είναι διαθέσιμα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και συχνά βρίσκονται δίπλα στα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή. Επίλεξε τα εσπεριδοειδή που μοιάζουν βαριά για το μέγεθός τους, έχουν λαμπερό χρώμα και ελάχιστο αποχρωματισμό.

 

Πιθανές παρενέργειες

Τα λάιμ είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες.

Ωστόσο, εάν είσαι αλλεργικός σε άλλα εσπεριδοειδή, απόφυγε τα λάιμ, καθώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, όπως πρήξιμο, κνίδωση και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν συμβεί αυτό, αναζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παλινδρόμηση οξέος από την κατανάλωση λάιμ ή την κατανάλωση του χυμού λόγω της οξύτητάς του. Άλλα πεπτικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, ναυτία, έμετο και δυσκολία στην κατάποση.

Τα λάιμ είναι πολύ όξινα και τα απολαμβάνεις καλύτερα με μέτρο. Η κατανάλωση πολλών λάιμ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, καθώς το οξύ στα λάιμ - και άλλα εσπεριδοειδή - μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Για να προστατέψεις τα δόντια σου, φρόντισε να ξεπλύνεις το στόμα σου με καθαρό νερό αφού φας λάιμ ή πιείς τον χυμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή λάιμ απευθείας στο δέρμα μπορεί να το κάνει πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) και να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό είναι γνωστό ως φυτοφωτοδερματίτιδα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπαθείς σκληρά για να είσαι υγιής. Παρακολουθείς τις θερμίδες σου, ασκείσαι τακτικά και πετάς πάντα τους κρόκους όταν φτιάχνεις την ομελέτα σου.

Να γιατί πρέπει να ενσωματώσετε το σολομό στη διατροφή σας.

Από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σίγουρα το λάχανο έχει υποτιμηθεί πολλές φορές.

Γέμισε το πιάτο σου με αυτά τα νόστιμα και χορταστικά φαγητά βοηθώντας το σπλαχνικό λίπος να φύγει από την κοιλιά σου.

Μερικές φορές το σωστό φαγητό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά μετά από εβδομάδες κόπου και σκληρής δουλειάς για να ρίξεις το βάρος σου και να βλέπεις ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

Στο άκουσμα της λέξης βακτήρια, οι πρώτες σκέψεις όλων είναι αρνητικές.

Μια από τις συχνότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σήμερα είναι η δίαιτα του στρατιώτη, η οποία στην πραγματικότητα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζεις.

Οι περισσότερες δίαιτες στηρίζονται στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων ώστε στο θερμιδικό ισοζύγιο να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε καθημερινά. Βραχυπρόθεσμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χάσεις βάρος, τι συμβαίνει όμως μακροπρόθεσμα;

Η διατροφή είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας στον αθλητισμό!

Η απώλεια λίπους και το χτίσιμο μυϊκής μάζας που είναι ο στόχος όλων μας επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρως αλλά και από το πότε το τρως.