Πως να πλύνεις τα φρούτα και τα λαχανικά σύμφωνα με τους ειδικούς

Κι όμως υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος να το κάνεις.

Πως να πλύνεις τα φρούτα και τα λαχανικά σύμφωνα με τους ειδικούς

Ξέρεις ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ καλά για σένα. Αλλά ίσως αναρωτιέσαι αν πρέπει να τα πλύνεις και πως. Είτε αγοράζεις τα τρόφιμα αυτά από το μανάβικο της γειτονιάς, ή το σούπερ μάρκετ, είτε είναι δική σου παραγωγή, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα πλύνεις.

 

Γιατί πρέπει να πλένεις τα προϊόντα σου;

Ο λόγος που πρέπει να πλένεις τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι για να ξεπλύνεις το χώμα , τα μικρόβια και τα φυτοφάρμακα. Μερικές φορές θα δεις ορατό χώμα σε φυλλώδη χόρτα και άλλα λαχανικά. Επίσης, μικροβιακά παθογόνα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως E.Coli, σαλμονέλα, και άλλων μικροβίων που προκαλούν νοροϊό, μπορούν να οδηγήσουν σε τροφικές ασθένειες.

Η έρευνα συνδέει επίσης τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, τα φυτοφάρμακα διατροφής μπορεί να σχετίζονται με δυσμενείς αναπαραγωγικές συνέπειες για τις γυναίκες, συγκεκριμένα χαμηλότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η γονιμότητα των ανδρών μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από την κατανάλωση προϊόντων με υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Human Reproduction Consumption.

 

Να πως πρέπει να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου

Υπάρχουν συγκεκριμένοι, επιστημονικοί τρόποι για να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά στο σπίτι σου. Αλλά αρχικά, είναι σημαντικό κάποιοι τρόποι να αποφεύγονται. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν συμβουλεύει το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με σαπούνι, απορρυπαντικό ή πλύσιμο  με άλλα εμπορικά προϊόντα. Τα προϊόντα είναι πορώδη, έτσι το σαπούνι και τα απορρυπαντικά οικιακής χρήσης μπορούν να απορροφηθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά, παρά το ενδεδειγμένο ξέπλυμα, κάνοντάς τα πιο επικίνδυνα. Το FDA σημειώνει επίσης ότι η ασφάλεια των καταλοίπων των πλυσίματος με άλλα εμπορικά προϊόντα δεν είναι γνωστή.

Αντί γι’ αυτό το FDA προτείνει πριν προετοιμάσεις ή φας τα προϊόντα, να τα πλύνεις καλά κάτω από κρύο, καθαρό, τρεχούμενο νερό. Και για κάποια σκληρά προϊόντα όπως τα αγγούρια, τρίψτε τα με μια καθαρή βούρτσα καθαρισμού σε σχήμα δακτυλίου.

Μετά το πλύσιμο, στέγνωσε τα προϊόντα με καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να καθαρίσεις υπολειπόμενα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια. Για προϊόντα όπως σαλάτες προπλυμένες ή baby carrots, το FDA συνιστά να καταναλώνονται χωρίς πλύσιμο μόνο αν αυτό αναγράφεται στη συσκευασία.

 

Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών μόνο με νερό θα αφαιρέσει ακόμα και τα φυτοφάρμακα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πλύσιμο με νερό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε κάποιο βαθμό μείωσης του επιπέδου των καταλοίπων φυτοφάρμακων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το Journal of the Science of Food and Agriculture. Εάν είναι εφικτό, το ξεφλούδισμα των προϊόντων μπορεί να μειώσει αποτελεσματικότερα τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη από την κατανάλωση πέντε έως επτά μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά υπερτερούν των κινδύνων των φυτοφαρμάκων. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν το πλύσιμο δεν αφαιρεί εντελώς υπολείμματα, θα προστατεύσεις καλύτερα την υγεία σου καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με την αποφυγή τους.

Σε σύγκριση με τα συμβατικά λαχανικά και φρούτα, τα βιολογικά καλλιεργημένα προϊόντα έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν χαμηλότερα ανιχνεύσιμα επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, ακόμη και τα βιολογικά, φρέσκα προϊόντα πρέπει να πλυθούν πριν τα καταναλώσεις.

 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύδι για να πλύνεις τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ίσως έχεις ακουστά, ότι το ξύδι είναι ένας τρόπος να καθαρίσεις τα τρόφιμά σου. Αλλά μια έρευνα που εξέτασε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός διαλύματος ξιδιού, για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης στα φρέσκα προϊόντα συμφωνεί με τις οδηγίες του FDA μόνο για νερό.

Στη μελέτη, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα μήλα και οι ντομάτες εκτέθηκαν σε βακτήρια και στη συνέχεια καθαρίστηκαν είτε με δύο λεπτά βυθισμένα σε νερό βρύσης, με πλύσιμο με προϊόντα εμπορίου, διάλυμα ξυδιού 5%, διάλυμα λεμονιού 13%, ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό βρύσης, ξέπλυμα και τρίψιμο με τρεχούμενο νερό βρύσης, βούρτσα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης ή σκούπισμα με βρεγμένο / στεγνό χαρτί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα διέφεραν λίγο ανάλογα με τον τύπο των προϊόντων. Για παράδειγμα, η βύθιση σε νερό πριν από το ξέπλυμα μείωσε σημαντικά τα βακτήρια στα μήλα, τις ντομάτες και το μαρούλι, αλλά όχι στο μπρόκολο. Και τα επίπεδα βακτηρίων στην επιφάνεια του μαρουλιού μετά το μούσκεμα σε διαλύματα λεμονιού ή ξιδιού δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά από αυτά του μαρουλιού που βρέχονται σε κρύο νερό βρύσης. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, πριν από την κατανάλωση, η καλύτερη προσέγγιση είναι να πλένεις τα προϊόντα με κρύο, τρεχούμενο νερό βρύσης και να τρίβεις ή να βουρτσίζεις όπου χρειάζεται.

 

Η ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών δεν σταματά στο πλύσιμο

Εκτός από το πλύσιμο, υπάρχουν και άλλες σημαντικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας των φρούτων και των λαχανικών. Αρχικά, επίλεξε προϊόντα που δεν έχουν χτυπήματα ή κατεστραμμένα σημεία. Επίσης, κράτησε τα φρούτα και τα λαχανικά μακριά από τρόφιμα όπως ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά στο καλάθι σου αλλά και όταν φτάσεις στο σπίτι. Κατά την προετοιμασία φαγητού, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ξεχωριστή σανίδα κοπής για ακατέργαστα προϊόντα και μην τοποθετείς ποτέ σαλάτα ή φρέσκα προϊόντα σε μια πλάκα ή επιφάνεια που προηγουμένως ακουμπούσε ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά. Τέλος, αποθήκευσε φρέσκα φρούτα και λαχανικά προ-κομμένα και πολύ ευπαθή (όπως μούρα, πεπόνι και μαρούλι) στο ψυγείο και βεβαιώσου ότι έχει ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 40 ° F ή χαμηλότερη. Εάν δεν γνωρίζεις αν ένα είδος πρέπει να ψυχθεί για να διατηρηθεί η ποιότητά του, ρώτησε τον μανάβη ή τον παντοπώλη σου.

 

Μόλις πλύνεις σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σου, συγκεντρώσου στα οφέλη τους

Μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα αυξάνει την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου, να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών και πεπτικών προβλημάτων και να υποστηρίξει την υγιή διαχείριση βάρους. Η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων έχει επίσης αποδειχθεί στην έρευνα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ψυχολογικής δυσφορίας και της βελτίωσης της αισιοδοξίας.

Για να επωφεληθείς καλύτερα από την πρόσληψη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινότητά σου, χρησιμοποίησε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο για να τα διατηρήσεις ασφαλή. Επίσης, στόχευσε σε μια ποικιλία τύπων και χρωμάτων για να εκθέσεις το σώμα σου σε ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα των προστατευτικών ενώσεων που παρέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπαθείς σκληρά για να είσαι υγιής. Παρακολουθείς τις θερμίδες σου, ασκείσαι τακτικά και πετάς πάντα τους κρόκους όταν φτιάχνεις την ομελέτα σου.

Να γιατί πρέπει να ενσωματώσετε το σολομό στη διατροφή σας.

Από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σίγουρα το λάχανο έχει υποτιμηθεί πολλές φορές.

Γέμισε το πιάτο σου με αυτά τα νόστιμα και χορταστικά φαγητά βοηθώντας το σπλαχνικό λίπος να φύγει από την κοιλιά σου.

Μερικές φορές το σωστό φαγητό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά μετά από εβδομάδες κόπου και σκληρής δουλειάς για να ρίξεις το βάρος σου και να βλέπεις ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

Στο άκουσμα της λέξης βακτήρια, οι πρώτες σκέψεις όλων είναι αρνητικές.

Μια από τις συχνότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σήμερα είναι η δίαιτα του στρατιώτη, η οποία στην πραγματικότητα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζεις.

Οι περισσότερες δίαιτες στηρίζονται στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων ώστε στο θερμιδικό ισοζύγιο να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε καθημερινά. Βραχυπρόθεσμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χάσεις βάρος, τι συμβαίνει όμως μακροπρόθεσμα;

Η διατροφή είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας στον αθλητισμό!

Η απώλεια λίπους και το χτίσιμο μυϊκής μάζας που είναι ο στόχος όλων μας επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρως αλλά και από το πότε το τρως.