Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών αποβάλλοντας από τον οργανισμό την οξείδωση.
Οι περισσότερες από τις διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία μας σχετίζονται με την υπερβολική οξείδωση που προκαλεί η κακή διατροφή. Με την κατανάλωση αλκαλικών τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βασικά θρεπτικά συστατικά, μπορείς να εξισορροπήσεις το pH του αίματός για να αποφύγεις τις αρνητικές επιδράσεις. Οι 6 τροφές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι:
1. Αβοκάντο
Το αβοκάντο μπορείς να το προσθέσεις στην καθημερινότητά σου με πολλές μορφές και πολλούς τρόπους για μια σωστή διατροφή. Πολλοί άνθρωποι έχουν εξαιρέσει τα αβοκάντο από τη διατροφή τους επειδή πάνω από το 85% των θερμίδων τους προέρχεται από λιπαρά. Αλλά αυτό είναι λάθος, επειδή υπάρχει μια σειρά υγιεινών λιπαρών που δεν συνεισφέρουν στην απόκτηση βάρους. Δηλαδή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και αυξάνουν τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας.
Οι ιδιότητές τους μειώνουν την οξείδωση του σώματος και το προστατεύουν ενάντια στις ανισορροπίες που προκαλούν οι φλεγμονές.
Το αβοκάντο περιέχει:
-Φυτικές ίνες
-Βιταμίνες (Β5, Β6, Β9, C και Κ)
-Κάλιο
Μπορείς να το χρησιμοποιήσετις σαν σος (προσθέτοντας λίγο λεμόνι και μια κουταλιά γιαούρτι) και να το αλείψεις σε μια φέτα ψωμί ή σε ρυζογκοφρέτα μαζί με γαλοπούλα και ντοματίνια και θα έχεις ένα εύπεπτο, νόστιμο και υγιεινό σνακ.
Αλλιώς, μπορείς να το κόψεις σε κύβους και να το προσθέσεις σε πράσινη σαλάτα ή σε ταμπουλέ.
2. Σπανάκι
Το σπανάκι, όπως και οι υπόλοιπες πράσινες τροφές, είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, μια αλκαλοποιητική ουσία που ωφελεί στο αίμα. Διατροφικά είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές. Περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που βοηθούν πολύ στις βασικές λειτουργίες του σώματος.
Το σπανάκι επίσης περιέχει:
-Βιταμίνες (Α, C, B2, B9, E και Κ)
-Μεταλλικά στοιχεία (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο)
-Φυτικές ίνες
Προτιμότερο είναι να το καταναλώνετε ωμό και όχι μαγειρεμένο για να λαμβάνεται όλες τις βιταμίνες του, καλύτερα να μην υποστεί καμία επεξεργασία.
3. Αγγούρια
Τα αγγούρια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως λιγνάρες που συσχετίζονται με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Τα κύρια οφέλη του αγγουριού οφείλονται στο γεγονός ότι το 95% της περιεκτικότητάς του είναι νερό. Αυτό το καθιστά ένα από τα λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες που προσφέρει ταυτόχρονα ενυδάτωση στον οργανισμό.
Τα αγγούρια περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως:
-Βιταμίνες (A, C, K και σύμπλεγμα βιταμινών Β)
-Μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο)
4. Μπρόκολο
Η αλήθεια είναι ότι λίγοι άνθρωποι είναι φανατικοί οπαδοί του μπρόκολου ενώ κάποιοι δεν το συμπεριλαμβάνουν ποτέ στη διατροφή τους. Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτές τις κατηγορίες καλό θα ήταν να αλλάξεις. Το συγκεκριμένο λαχανικό αποτελεί πηγή χλωροφύλλης, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που μειώνουν την οξείδωση του αίματος και τις περιττές τοξίνες. Συνιστάται για τη βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, υποστηρίζοντας τη διαδικασία του μεταβολισμού και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιέχει εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών όπως:
-Βιταμίνες (Α, Β2, Β6, Β9 και Κ)
-Μεταλλικά στοιχεία (μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο)
-Πρωτεΐνες
Επίσης η καλύτερη εκδοχή για την κατανάλωση του μπρόκολου είναι ωμό, σε σαλάτα παραδείγματος χάρη.
5. Λεμόνια
Τα λεμόνια είναι μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές και δεν συγκαταλέγονται στην ομάδα των όξινων τροφίμων όπως πολλοί πιστεύουν. Κάθε λεμόνι έχει pH 9,0 το οποίο κατά τη διάρκεια της πέψης βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος.
Είναι εξαιρετική πηγή:
-Βιταμινών (A, C και E)
-Μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο)
-Φυτικών ινών
-Αντιοξειδωτικών
Αυτές είναι μερικές από τις αλκαλικές τροφές που καλό θα ήταν να συμπεριλάβεις στην εβδομαδιαία διατροφή σου.