Τα οφέλη του περπατήματος, plus 3 πλάνα προπόνησης που θα σε βοηθήσουν

Το περπάτημα μπορεί να είναι η πιο υποτιμημένη μορφή άσκησης. Αποδεικνύεται όμως ότι μπορεί να έχει κάποια σοβαρά οφέλη.

Τα οφέλη του περπατήματος, plus 3  πλάνα προπόνησης που θα σε βοηθήσουν

Υπάρχει μια δημοφιλής πεποίθηση ότι αν η προπόνησή σου δεν σε κάνει να ιδρώνεις, δεν αξίζει να την κάνεις. Αλλά αυτό είναι ψέμα, λένε οι ειδικοί. Οι πιο ήπιες προπονήσεις μπορεί να είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με την σκληρή άσκηση — και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για έναν καλό καθημερινό περπάτημα παλιάς εποχής.

Και όταν θέλεις να πιέσεις τον εαυτό σου, μπορείς να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό ανεβαίνοντας σε λόφους ή ακολουθώντας ένα διαλειμματικό πρόγραμμα. Η προσθήκη μιας πρόκλησης μπορεί να μετατρέψει τη βόλτα σου στη μέτρια έως έντονη δραστηριότητα που χρειάζεται επίσης το σώμα τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, το περπάτημα έχει μερικά σημαντικά προνόμια για την υγεία: Η έρευνα δείχνει ότι μια τακτική ρουτίνα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει το άγχος (ναι, παρακαλώ!). Μπορεί επίσης να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες που μπορεί να εμφανιστούν στη μέση ηλικία. Μια ανασκόπηση των μελετών του 2020 στο περιοδικό Menopause αποκάλυψε ότι το 91 τοις εκατό από 77 διαφορετικά προγράμματα βάδισης είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση τουλάχιστον ενός ζητήματος υγείας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Οι προπονήσεις πεζοπορίας μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε διανοητικά υγιείς. Τον Οκτώβριο του 2021, ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό NeuroImage ότι μόλις 40 λεπτά γρήγορο περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα ήταν αρκετά για να βελτιωθεί η σηματοδότηση στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, η επιδείνωση της οποίας σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

Αναρωτιέσαι λοιπόν πόσο γρήγορο είναι το «γρήγορο»; Η λέξη αυτή είναι σκόπιμα ασαφής γιατί κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Περπάτησε σε ένα tempo που ανεβάζει τον καρδιακό σου ρυθμό αλλά δεν σε αφήνει να λαχανιάζεις. Εάν έχεις συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών, στόχευσε μεταξύ 50 τοις εκατό και 70 τοις εκατό του μέγιστου καρδιακού σου παλμού.

 

Θέσε τον στόχο σου

Γνωρίζεις ήδη τη συμβουλή για τα 10.000 βήματα ημερησίως Αυτός ο στόχος μπορεί να προέκυψε από ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ για την πώληση βηματομετρητών τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα πάντως με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Jama Network Open, τα 7.000 βήματα είναι ιδανικά για μια μακρά, υγιή ζωή, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερα από 10.000 βήματα, δεν είχαν σημαντική μείωση στον κίνδυνο θνησιμότητας από όσους έκαναν 7.000 βήματα καθημερινά. Εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς με συσκευές tracking που μετρούν για σένα, τότε 30 λεπτά περπάτημα είναι η βασική ποσότητα άσκησης που παράγει οφέλη.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Mayo Clinic Proceedings, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες φυσικής κατάστασης περισσότερων από 8.000 Δανών ενηλίκων που είχαν συμμετάσχει σε μια μακροχρόνια μελέτη για την υγεία της καρδιάς τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια έλεγξαν τα ονόματά τους σε σχέση με τα αρχεία θανάτου. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε σωματική δραστηριότητα μεταξύ 2,6 και 4,5 ωρών την εβδομάδα - που είναι περίπου 30 με 45 λεπτά τις περισσότερες μέρες - όταν συμμετείχαν στη μελέτη είχαν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με λιγότερο δραστήριους ανθρώπους.

Εάν ξεκινάς ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, ένα 30λεπτο περπάτημα είναι ένα «εξαιρετικό σημείο εισόδου». Δεν χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να πας σε γυμναστήριο. Και διαπιστώνουμε ότι μετά από λίγο, οι γυναίκες που περπατούν για 30 λεπτά αναρωτιούνται, «Τι θα γινόταν αν έκανα προπόνηση για 5K ή άλλαζα τη διατροφή μου; Είναι ένα τεράστιο βήμα».

Το περπάτημα είναι επίσης μια δραστηριότητα ολόκληρου του σώματος. Όταν τα πόδια σου κινούνται, υπάρχει μια αμοιβαία αιώρηση των χεριών. Μπορείς να δουλέψεις διαφορετικές αρθρώσεις και μύες διαφοροποιώντας το έδαφος. Και το περπάτημα έχει βάρος, που σημαίνει ότι είναι καλό για τα οστά σου.

 

Βάλε λίγη ώθηση στα βήματά σου

Ανέβα στον διάδρομο για να κάνεις αυτή τη διαλειμματική προπόνηση περπατήματος, η οποία εναλλάσσεται ανάμεσα σε χαλαρό και γρήγορο ρυθμό, βοηθώντας να προσαρμόσεις τις προσπάθειές σου σωματικά και ψυχικά για να χτίσεις αντοχή.

 

Πλάνο 4 εβδομάδων

Σου αρέσει να προγραμματίζεις εκ των προτέρων όσον αφορά τη φυσική κατάσταση; Αν ναι, δοκίμασε μια μηνιαία πρόκληση περπατήματος. Αυτό το πλάνο θα σε κάνει να περπατάς περισσότερο και πιο γρήγορα μέχρι το τέλος του μήνα, με εβδομαδιαίες προπονήσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της ταχύτητας και της αντοχής. Φρόντισε να ακούς το σώμα σου όταν ακολουθείτε το πρόγραμμα. Αν υπάρξει κάποια μέρα που νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις λιγότερα από όσα ορίζει το πλάνο, κάνε λιγότερα. Είναι καλύτερα να το κάνεις πιο χαλαρό ή να κάνεις μια πιο σύντομη βόλτα αντί να παραλείψεις τελείως το περπάτημα.

Περπάτημα στο σπίτι

Μπορείς να δοκιμάσεις μια προπόνηση στο περπάτημα στο σαλόνι σου. Επίλεξε μια λίστα αναπαραγωγής με προτεινόμενους ρυθμούς ανά λεπτό ( το spotify έχει αρκετές λίστες bpm)  και ξεκίνα την προπόνηση που ετοιμάσαμε για σένα. Οι βασικές κινήσεις περιλαμβάνουν περπάτημα, πλάγια βήματα, κλωτσιές και άρσεις γονάτων.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν θέλεις να καταφέρεις να τρέχεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να κρατήσεις μια τέλεια σανίδα για περισσότερο χρόνο, τότε σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις αυτό το στοιχείο της φυσικής κατάστασης.

Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και θέλεις σε μια προπόνηση να ξεμπερδεύεις και με τα βάρη αλλά και με την αερόβια προπόνηση; Να με τι πρέπει να ξεκινήσεις και γιατί.

Έχεις ήδη δοκιμάσει τις κλασικές σανίδες όπως και κάθε παραλλαγή, όμως αυτά τα παραπανίσια εκατοστά γύρω από τη μέση σου δεν λένε να φύγουν με τίποτα.

Το καλύτερο όσον αφορά τις αερόβιες προπονήσεις; Δεν χρειάζεται καν να βγεις έξω.

Σε μια οποιαδήποτε φυσιολογική χρονιά, το να επικεντρωθείς σε έναν στόχο καλής φυσικής κατάστασης, θα ήταν αρκετά εύκολο, αρκεί να υπήρχε το κίνητρο.

Η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχει ένα σμιλεμένo σώμα μέσα από τη ροή διαφόρων κινήσεων.

Όπως θα σου πει κάθε έμπειρος γιόγκι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να περιμένεις από το πρώτο μάθημα γιόγκα.

Με τους περισσότερους από εμάς να ζούμε σε ξέφρενους ρυθμούς με μια επιβαρυμένη καθημερινότητα, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθεί μια ρουτίνα προπόνησης στην καθημερινότητά μας.

Η καρδιά σου χτυπά δυνατά κάθε μέρα. Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσεις τον καρδιακό σου μυ.

Πιθανόν να μη γνωρίζεις ότι ο Τομ Χοέλ έμεινε σε θέση σανίδας για 4 ώρες και 28 λεπτά στις 22 Μαΐου 2015, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους επαγγελματίες σε κάθε τομέα.