Πατάτες τηγανητές, πόσο υγιεινές μπορεί να είναι και ποια τα οφέλη για την υγεία

Οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα δημοφιλές συνοδευτικό σε εστιατόρια αλλά και στα σπίτια μας.

Πατάτες τηγανητές, πόσο υγιεινές μπορεί να είναι και ποια τα οφέλη για την υγεία

Οι εμπορικά επεξεργασμένες κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες μπορούν να παρασκευαστούν με πρόσθετα συστατικά όπως άμυλο καλαμποκιού, ρυζάλευρο και τεχνητές γεύσεις.

Ενώ  οι πατάτες είναι ένα τρόφιμο με χαμηλότερες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, οι τηγανητές πατάτες είναι συνήθως πλούσιες σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο. Αν τις συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, είναι έξυπνο να καταναλώνεις τηγανητές πατάτες με μέτρο ή να χρησιμοποιείς μια μέθοδο μαγειρέματος που μειώνει την περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο.

 

Διατροφικά στοιχεία για τις τηγανητές πατάτες

Οι ακόλουθες πληροφορίες αφορούν μια μερίδα 100γρ. ή περίπου ½ φλιτζάνι από φρέσκες τηγανητές πατάτες

 

Θερμίδες: 196

Λίπη: 13,1 γρ

Νάτριο: 141 mg

Υδατάνθρακες: 18,5 γρ

Φυτικές ίνες: 1,6 γρ

Σάκχαρα: 1,3 γρ

Πρωτεΐνη: 1,9 γρ

 

Υδατάνθρακες

Υπάρχουν 196 θερμίδες και 18,5 γραμμάρια υδατάνθρακες σε μία μόνο μερίδα τηγανιτές πατάτες. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Για παράδειγμα, οι τηγανητές πατάτες fast food και οι τηγανιτές πατάτες εστιατορίων τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμίδες και υδατάνθρακες. Μία μόνο μερίδα σπιτικές τηγανητές πατάτες περιέχει περίπου 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών και 1,25 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης. Ο υπόλοιπος υδατάνθρακας στις τηγανιτές πατάτες είναι άμυλο.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) των τηγανητών πατατών μπορεί να ποικίλλει, αλλά οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό μεταξύ 54 και 75, καθιστώντας τες ένα μέτριο έως υψηλό γλυκαιμικό τρόφιμο.

 

Λίπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, οι τηγανητές πατάτες συνήθως περιέχουν περίπου 13 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Αυτό περιλαμβάνει 1,8 g κορεσμένου λίπους, 5,4 g πολυακόρεστων λιπαρών και 5,4 g μονοακόρεστων λιπαρών.

Οι τηγανιτές πατάτες fast food είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα συνολικά λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, οι  συγκεκριμένες τηγανιτές πατάτες περιέχουν 15,5 g ολικού λίπους και 2,3 g κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

 

Πρωτεΐνη

Μια μερίδα τηγανιτές πατάτες παρέχει περίπου 1,9 g πρωτεΐνης.

 

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι τηγανιτές πατάτες μπορούν να είναι μια καλή πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C (9,7mg), της βιταμίνης B6 (0,265mg) και της βιταμίνης Κ (16,3mcg). Αλλά και πάλι, τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις από τις πατάτες μπορεί να εξαρτώνται από τη μέθοδο παρασκευής. Η φλούδα της πατάτας είναι γνωστό ότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά (όπως κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), οπότε αν καταναλώνεις πατάτες με τη φλούδα, μπορείς να επωφεληθείς από περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

 

Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζεις από την κατανάλωση τηγανιτών πατατών είναι πιθανό να προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά των πατατών. Το λάδι και τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυπικών πατατών δεν είναι πιθανό να συνεισφέρουν σημαντικά οφέλη και μπορεί να έχουν μειονεκτήματα.

Κάθε όφελος για την υγεία που αποκομίζεις από την κατανάλωση πατατών πρέπει να εξισορροπείται με τα πιθανά μειονεκτήματα της πιθανής κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού και λίπους.

 

Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ανοσοποιητική λειτουργία

Η βιταμίνη C στις πατάτες μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παίζει επίσης ρόλο στην οικοδόμηση ισχυρού συνδετικού ιστού και στην αποκατάσταση των τραυμάτων. Δεδομένου ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα, πρέπει να καταναλώνεται στα τρόφιμα. Οι λευκές πατάτες παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά, αλλά άλλες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και ορισμένα σκούρα πράσινα λαχανικά, είναι καλύτερες πηγές.

 

Μπορεί να βελτιώσει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η βιταμίνη Β6 που παρέχεται από τις πατάτες είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Στην πραγματικότητα, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν υψηλότερη συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Β6 από τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες (που δεν είναι έγκυες ή θηλάζουν).

Οι πατάτες και τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν Β6, αλλά και πάλι, εάν καταναλώνεις τηγανητές πατάτες, μπορεί να πάρεις το θρεπτικό συστατικό σε πακέτο με λιγότερο υγιεινά θρεπτικά συστατικά όπως λίπος και νάτριο. Άλλες πηγές βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν τα πουλερικά, τα οργανικά κρέατα και τα ψάρια.

 

Μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες

Οι πατάτες παρέχουν αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, ανθοκυανίνες και χλωρογενικά και καφεϊκά οξέα. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των κυττάρων που έχουν καταστραφεί από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι άλλα φρούτα και λαχανικά συνεισφέρουν σε υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, αλλά επειδή οι λευκές πατάτες καταναλώνονται τόσο ευρέως, μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στα αντιοξειδωτικά σε μια τυπική δίαιτα.

 

Μπορεί να προάγει τη διατήρηση του βάρους

Ορισμένοι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο στις λευκές πατάτες μπορεί να παρέχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, δηλώνοντας ότι οι υγιείς υδατάνθρακες μπορούν να προστατεύουν από την αύξηση βάρους. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη ότι οι τηγανητές πατάτες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο από τις βραστές πατάτες. Το ανθεκτικό άμυλο διέρχεται από το λεπτό έντερο χωρίς να αφομοιωθεί και μπορεί να ενισχύσει τον κορεσμό σε ορισμένα άτομα.

 

Και πάλι, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι - ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής - οι πατάτες και οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να παρέχουν ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, αλλά είναι επίσης πηγή θερμίδων, νατρίου και λίπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπαθείς σκληρά για να είσαι υγιής. Παρακολουθείς τις θερμίδες σου, ασκείσαι τακτικά και πετάς πάντα τους κρόκους όταν φτιάχνεις την ομελέτα σου.

Να γιατί πρέπει να ενσωματώσετε το σολομό στη διατροφή σας.

Από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σίγουρα το λάχανο έχει υποτιμηθεί πολλές φορές.

Γέμισε το πιάτο σου με αυτά τα νόστιμα και χορταστικά φαγητά βοηθώντας το σπλαχνικό λίπος να φύγει από την κοιλιά σου.

Μερικές φορές το σωστό φαγητό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά μετά από εβδομάδες κόπου και σκληρής δουλειάς για να ρίξεις το βάρος σου και να βλέπεις ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

Στο άκουσμα της λέξης βακτήρια, οι πρώτες σκέψεις όλων είναι αρνητικές.

Μια από τις συχνότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σήμερα είναι η δίαιτα του στρατιώτη, η οποία στην πραγματικότητα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζεις.

Οι περισσότερες δίαιτες στηρίζονται στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων ώστε στο θερμιδικό ισοζύγιο να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε καθημερινά. Βραχυπρόθεσμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χάσεις βάρος, τι συμβαίνει όμως μακροπρόθεσμα;

Η διατροφή είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας στον αθλητισμό!

Η απώλεια λίπους και το χτίσιμο μυϊκής μάζας που είναι ο στόχος όλων μας επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρως αλλά και από το πότε το τρως.