Έχουν αναφερθεί μέχρι και στα πρωτοσέλιδα, τα οφέλη που έχει το μέλι στην υγεία και στις θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Δεν είναι όμως η μοναδική φορά που το μέλι δημιουργεί τόσο θόρυβο. Συχνά αναφέρεται ως ο υγρός χρυσός, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι διαθέτει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Αυτό είναι συναρπαστικό , αφού το μέλι είναι μια απόλυτα φυσική, εύκολα διαθέσιμη και σχετικά προσιτή επιλογή για τα περισσότερα νοικοκυριά. Ακολουθεί μια ματιά στην έρευνα σχετικά με τις προστατευτικές για την υγεία δυνάμεις του μελιού, πως να επιλέξεις τις καλύτερες ποικιλίες και τρόπους ενσωμάτωσής του σε γεύματα, σνακ και ποτά.
Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Σε μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν 14 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μελιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες (όπως τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά), το μέλι βελτίωσε τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα του βήχα, και μπορεί να χρησιμεύσει ως μια φθηνή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Ωστόσο, η ανάλυση προκλήθηκε από την ανησυχία για την αντιμικροβιακή αντοχή, η οποία συνδέεται εν μέρει με την υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρούν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μία από τις πιο μεγάλες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και μια άλλη μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το μέλι μπορεί να είναι το κλειδί. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο ανακάλυψαν ότι μια αντιμικροβιακή ένωση που παράγεται από τις μέλισσες θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για νέα αντιβιοτικά.
Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου
Μια εφημερίδα του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τις προστατευτικές επιδράσεις του μελιού ως προς το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου που βρέθηκαν στο ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ. Για να διαγνωστείς με μεταβολικό σύνδρομο, πρέπει να έχεις τουλάχιστον τρεις από τις πέντε καταστάσεις: μια μεγάλη μέση (πάνω από 35 ίντσες για τις γυναίκες και πάνω από 40 ίντσες για τους άνδρες), υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό επίπεδο επιβλαβών τριγλυκεριδίων στο αίμα, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη και υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
Στην εργασία, οι ερευνητές αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των συνθηκών. Πρώτον, το μέλι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης και βοηθά στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το μέλι έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση βάρους και βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπιδίων μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, καθώς και την ολική χοληστερόλη και την «κακή» LDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την «καλή» HDL.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν επίσης στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ένας από τους κεντρικούς μηχανισμούς του μεταβολικού συνδρόμου. Με λίγα λόγια, το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Για αυτούς τους λόγους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενσωματωθεί το μέλι στη διαχείριση του συνδρόμου αυτού, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.
Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών
Ένα άλλο πρόσφατο άρθρο σχετικά με τα οφέλη του μελιού διερευνά την ικανότητά του να καταπολεμά τη αρτηριοσκλήρυνση, μια κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Δημοσιεύθηκε το 2019, και οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το μέλι περιέχει πάνω από 180 ουσίες - συμπεριλαμβανομένων των φυσικών σακχάρων καθώς και μια πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στο μέλι, εκτός από την ικανότητά του να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, είναι οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για τα προστατευτικά του οφέλη.
Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μελιού υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά αυξάνει πράγματι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα και ότι η αντικατάσταση της επεξεργασμένης ζάχαρης με μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας σε υγιείς ενήλικες.
Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου
Μια πρόσφατη ανασκόπηση της χρήσης του μελιού στη δωρεάν ιατρική, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Integrative Medicine Insights, αναφέρει ότι το μέλι διαθέτει προβιοτικές ιδιότητες. Τα προβιοτικά βοηθούν στη ζύμωση ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτό έχει συνδεθεί με ισχυρότερη ανοσολογική λειτουργία και αυξημένη ψυχική ευεξία. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης την αντι-ιική δραστηριότητα του μελιού.
Το μέλι παρέχει θρεπτικά συστατικά
Εκτός από τη φυσική ζάχαρη και τα αντιοξειδωτικά του, το μέλι περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ενώ οι ποσότητες είναι μικρές ανά μερίδα, 31 μέταλλα έχουν βρεθεί στο μέλι - συμπεριλαμβανομένων όλων των κύριων ορυκτών, όπως φωσφόρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Το μέλι περιέχει επίσης περίπου 600 πτητικές ενώσεις που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στις πιθανές βιοϊατρικές επιδράσεις του.
Εν ολίγοις, το μέλι δεν θα παρέχει μεγάλα ποσοστά θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σου, αλλά σίγουρα δεν είναι άδειες θερμίδες. και οι ερευνητές μαθαίνουν ακόμα για τα λειτουργικά οφέλη του.
Πως να επιλέξεις το καλύτερο μέλι
Οι φυσικές προστατευτικές χημικές ουσίες στο μέλι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από του που και πως παράγεται. Έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 300 τύποι μελιού, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με τα νέκταρ που συλλέγονται από τις μέλισσες. Σε μια πρόσφατη μελέτη 90 δειγμάτων, το μέλι φαγόπυρου αποδείχθηκε ότι έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση. Και σε γενικές γραμμές, τα σκούρα μέλια έδειξαν καλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με τις ελαφριές ποικιλίες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν παράγονται όλα τα μέλια με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές, οι μέλισσες λαμβάνουν αντιβιοτικά για τη θεραπεία βακτηριακών παθήσεων στην κυψέλη. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν προληπτικά, για να διατηρήσουν τις μέλισσες υγιείς την άνοιξη, ή σε χαμηλές δόσεις ως αυξητικοί παράγοντες. Αυτή η χρήση είναι πλέον κάπως περιορισμένη σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ανάπτυξης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Η χορήγηση αντιβιοτικών στις μέλισσες εκπλήσσει πολλούς καταναλωτές. Η έρευνα δείχνει ότι έχουν βρεθεί κατάλοιπα αντιβιοτικών, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις για το μέλι και τον τρόπο παραγωγής του είναι να μιλήσεις με έναν μελισσοκόμο, για παράδειγμα στην τοπική αγορά αγροτών. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διάβασε πάντα τα συστατικά για να βεβαιωθείς ότι το μέλι είναι καθαρό και δεν έχει αναμειχθεί με άλλα πρόσθετα.
Επιπλέον, το μέλι με την ένδειξη ακατέργαστο, το οποίο δεν έχει υποστεί θέρμανση, επεξεργασία ή φιλτράρισμα, μπορεί να διατηρήσει τις πιο φυσικές ενώσεις. Εάν το ακατέργαστο μέλι κρυσταλλωθεί, απλώς ζέστανε μια κατσαρόλα νερού σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, αφαίρεσε την από την εστία, τοποθέτησε το γυάλινο βάζο μελιού στο ζεστό νερό και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.
Μια σημείωση: το μέλι οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει ποτέ να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.
Τρόποι για να απολαύσεις το μέλι
Μπορείς να απολαύσεις το μέλι όπως είναι, κατευθείαν από το κουτάλι, ή να το ενσωματώσεις σε μια ποικιλία συνταγών. Χρησιμοποίησε το μέλι για να γλυκάνεις το τσάι και τον καφέ, ή βάλτο σε ένα smoothie. Ανακάτεψε το μέλι σε σπιτικές σάλτσες και σάλτσες βινεγκρέτ. Βάλε λίγο μέλι πάνω από βρώμη, τηγανίτες, φρέσκα φρούτα, σπόρους chia ή αβοκάντο. Ανακάτεψε το μέλι σε ενεργειακές μπάλες φτιαγμένες με καρύδι και πρόσθετα υλικά όπως βρώμη, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα.
Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με το μέλι ή να το χρησιμοποιήσεις για να γλυκάνεις ένα κοκτέιλ.