Το λεξικό του CrossFit

Οι CrossFitάδες παίζουν «άλλη μπάλα» και χρησιμοποιούν το δικό τους λεξιλόγιο

Το λεξικό του CrossFit

Οι προπονητές και οι αθλητές χρησιμοποιούν ορολογία και συντομογραφίες για να περιγράψουν τις ασκήσεις και τις τεχνικές που απαρτίζουν ένα συγκεκριμένο WOD - μας συγχωρείτε, Workout Of the Day ή "προπόνηση της ημέρας" - ενώ αυτοί που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τη γλώσσα του CrossFit τα  χάνουν όταν οι φίλοι τους μιλούν για thrusters, pistols και poods.

 

Kάναμε μια προσπάθεια να προσδιορίσουμε 15 από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους όρους CrossFit για να σε ενημερώσουμε. Ανάτρεξε σε αυτήν τη λίστα την επόμενη φορά που θα ασκηθείς για να αποκρυπτογραφήσεις τις λέξεις AMRAP ή MetCon γραμμένες στον λευκό πίνακα στο box.

 

 1. Workout of the day (WOD): Απλό και ξεκάθαρο, είναι το σετ των ασκήσεων που χρησιμοποιεί ο προπονητής σου για να σε ξεθεώσει τη συγκεκριμένη ημέρα.

 

 1. As many rounds as possible (AMRAP): Ολοκλήρωσε ένα γύρο ασκήσεων όσες φορές μπορείς εντός δεδομένου χρόνου. Για παράδειγμα 6 λεπτά AMRAP: 5 deadlifts, 10 pullups, 20 double underers. Όταν τελειώσουν τα έξι λεπτά, κατέγραψε τους ολοκληρωμένους γύρους. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορεί επίσης να σημαίνει as many reps as possible, δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις.

 

 1. MetCon: Σύντομο για μεταβολική ρύθμιση. Αυτός ο διάβολος του CrossFit είναι συνήθως μερικές ασκήσεις επαναλαμβανόμενε σε στιλ AMRAP. Για παράδειγμα, 20 λεπτά 5 pullups, 10 pushups, 15 squats.

 

 1. Thrusters: Φτάνουν τους αθλητές στα όρια τους. Φαντάσου να έχουν ολοκληρωθεί 45 επαναλήψεις με συμπληρωματικά pullups. Για να πετύχεις την κίνηση, πιάσε μια μπάρα στο rack, σε όρθια θέση και την μπάρα να ακουμπά το μπροστινό μέρος των ώμων. Κατέβα σε βαθύ κάθισμα διατηρώντας την μπάρα στο ύψος των ώμων. Επίστρεψε στην αρχική θέση με μια εκρηκτική κίνηση και πίεσε την μπάρα πάνω από το κεφάλι σου. Φέρε την μπάρα και πάλι στους ώμους και επανάλαβε.

 

 1. Double under (DU): Ενώ κάνεις σκοινάκι, προσπάθησε να αφήσεις το σκοινάκι να περάσει κάτω από τα πόδια σου δύο φορές ενώ είσαι στον αέρα. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις τρία μονά για κάθε DU που απαιτείται.

 

 1. Pistol: Όχι, δεν έχει να κάνει με όπλα, γι’ αυτό χαλάρωσε. Το pistol είναι στην ουσία το μονοποδικό κάθισμα, που βοηθά στο να απομονώσεις κάθε πόδι και να χτίσεις τη δύναμη στο κάτω μέρος του κορμού.

 

 1. Snatch: To Snatch έχει πολλές παραλλαγές, αλλά ο γενικός στόχος είναι να χρησιμοποιήσεις μια ανοιχτή λαβή για να σηκώσεις μια μπάρα από το έδαφος σε μια θέση Υ με μία γρήγορη, συνεχόμενη κίνηση. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κράτα την μπάρα κοντά στο σώμα σου για καλύτερη ισορροπία.

 

 1. Chipper: Όλοι όσοι ασχολούνται με το CrossFit έχουν διάθεση για chipper όλη την ώρα. Το chipper αναφέρεται σε ένα WOD το οποίο πρέπει να ξεπετάξεις για να τελειώσεις. Αποτελείται από μια σειρά πολλαπλών κινήσεων (5-10) όπου κάθε αθλητής προσπαθεί να τις ολοκληρώσει όσο πιο ανθρώπινα γίνεται.

 

 1. Kipping: To kipping συνεπάγεται τη χρήση εκρηκτικής δύναμης για να αποκτήσει την ορμή κατά την εκτέλεση pullup, handstand, pushups και dips. Για παράδειγμα το kipping pullups ολοκληρώνεται χωρίς να πέσεις από το μονόζυγο. Αυτή η λειτουργικότητα ξεκινά με μια ισχυρή κίνηση του ισχίου και ένα εκρηκτικό λάκτισμα για να δώσει την κατάλληλη φόρα ώστε να πραγματοποιήσεις το pullup.

 

 1. RX: Όταν εκτελείται ένα WOD RX, σημαίνει ότι ο αθλητής εκτελεί όλες τις κινήσεις χρησιμοποιώντας το καθορισμένο βάρος και τις καθορισμένες επαναλήψεις. Στο CrossFit όλα τα WOD μπορούν να μειωθούν ώστε να συμβαδίζουν με τη φυσική κατάσταση , όμως ο στόχος είναι να φτάσεις σε ένα σημείο που το RX είναι προκλητικό αλλά εφικτό.

 

 1. Ass to grass/ ground (ATG): Το ATG διασφαλίζει ότι κατεβαίνεις όσο πιο χαμηλά μπορείς όταν κάνεις front, back ή air squat.

 

 1. CrossFit Total (CFT): Το CFT επιτρέπει στον αθλητή να πάρει μια ιδέα του πόσο δυνατός είναι, δοκιμάζοντας τον εαυτό του στις τρεις πιο λειτουργικές κινήσεις CF: back squat, strict press και deadlift. Κάθε κίνηση εκτελείται τρεις φορές. Οι καλύτερες επιδόσεις αθροίζονται (το βάρος κάθε κίνησης), δίνοντας το CFT.

 

 1. Tabata: Η Tabata είναι μια μέθοδος άσκησης- διαλείμματος που σχετίζεται με πολλά WODs. Για παράδειγμα: Για 20’’ ολοκλήρωσε όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις μιας δεδομένης άσκησης, ξεκουράσου για 10’’ και επανάλαβε για συνολικά 8 φορές.

 

 1. Pood: Το pood στην πραγματικότητα είναι μια ρωσική μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για τα kettlebells. 1 pood= 16kg= 35lbs

 

 1. PR’d: Θα ακούσεις το PR όταν ένας αθλητής επιτύχει το προσωπικό του ρεκόρ σε μια άρση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένες ασκήσεις στο CrossFit μπορούν να μας κάνουν να ανατριχιάσουμε απλώς και μόνο όταν τις ακούμε ή τις βλέπουμε γραμμένες στον πίνακα.

Όλοι οι χώροι όπου συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους απαιτούν να συμπεριφέρεσαι με αξιοσέβαστο τρόπο.

Αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και προλαμβάνοντας τα σκισίματα

Από όλους τους προβλέψιμους τραυματισμούς που συμβαίνουν στο crossfit, ένας είναι ο πιο βέβαιος… το σχίσιμο των χεριών!

Τρεις από τους πιο κοινούς φόβους και τι μπορεί να γίνει για να τους ξεπεράσεις

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν την ιδανική διατροφή ή την τέλεια προπόνηση που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν σε φόρμα.

Οι 3 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παθαίνουν εμμονή με το CrossFit.

Τί είναι το Crossfit?Μπορώ να κάνω και εγώ?

Όσοι ασχολούνται με το crossfit είναι ήδη εξοικειωμένοι με όρους όπως το WOD, EMOM κ.τ.λ.

Πριν ενθουσιαστείς, εμπνευσμένος από τους αγώνες CrossFit που παρακολούθησες, ή τα αποτελέσματα που είχε στο σώμα του ο κολλητός σου, πριν αποφασίσεις να αφιερωθείς στο CrossFit, θα πρέπει να γνωρίζεις ορισμένα πράγματα γύρω από αυτό.

Η ενηλικίωση είναι σίγουρα δύσκολη. Η ζωή είναι γεμάτη αποφάσεις… τι θα μαγειρέψετε, πως θα ντυθείτε αλλά και πως θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας.