Φτιαγμένο με αλεύρι αμυγδάλου και αλεύρι καρύδας, αυτό το υγρό και αφράτο κέικ είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ συνταγή για κέικ Χριστουγέννων χαμηλών υδατανθράκων! 2 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά μία μεγάλη φέτα. Και έτσι θα καταφέρεις να ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου.
Χωρίς δημητριακά, χωρίς ζάχαρη και καθόλου γαλακτοκομικά, που ποτέ δεν θα το περίμενες. Το δοκίμασαν πολλοί και κανείς δεν κατάλαβε ότι ήταν φτωχό σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς το έχουν ζητήσει για τα γενέθλια τους!
Η υφή είναι ακριβώς όπως κάθε κέικ- τούρτα βανίλιας - υγρή και αφράτη, με τρυφερή ψίχα. Η γεύση είναι υπέροχη - γλυκιά με νότες βανίλιας παντού.
Συστατικά
Εδώ θα διαβάσεις όσα χρειάζεσαι για το απόλυτο κέικ βανίλιας. Απόφυγε την αντικατάσταση οποιουδήποτε συστατικού, εκτός αν αναφέρεται. Για ένα τόσο φανταχτερό κέικ βανίλιας, θα λατρέψεις αυτή την απλή και εύκολη λίστα συστατικών.
- 1 ½ φλιτζάνι Αλεύρι αμυγδάλου: Πρέπει να χρησιμοποιήσεις λευκό αλεύρι αμυγδάλου, διαφορετικά το κέικ θα είναι πιο σκούρο και πιο πυκνό. Το ασπρισμένο αλεύρι αμυγδάλου ονομάζεται συχνά αλεύρι λεπτού αμυγδάλου.
- ½ φλιτζάνι Αλεύρι καρύδας: Συνεργάζεται με το αλεύρι αμυγδάλου για να παράγει ένα εξαιρετικά αφράτο και υγρό κέικ. Μην το παραλείψεις ή το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο.
- 2 κ.γ Μπέικιν πάουντερ: Αφρατεύει το κέικ και το βοηθά να φουσκώσει.
- ¼ κ.γ Αλάτι: Αναδεικνύει τη γλύκα του κέικ.
- ¾ φλιτζάνι Βούτυρο: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις vegan βούτυρο, για να το διατηρήσεις χωρίς γαλακτοκομικά. Εάν χρησιμοποιείς vegan βούτυρο, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις την ποικιλία stick (δεν αλείφεται) καθώς δεν έχει πρόσθετα.
- 1 φλιτζάνι Υποκατάστατο ζάχαρης: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε γλυκαντικό φρούτων είτε ερυθριτόλη. Προτιμότερο το γλυκαντικό φρούτων γιατί μοιάζει περισσότερο γευστικά με τη ζάχαρη.
- 4 μεγάλα Αυγά: Χρησιμοποίησε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, όχι από το ψυγείο.
- ½ φλιτζάνι Γάλα επιλογής: Γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, γάλα κάσιους κ.λπ. Όλα θα λειτουργήσουν.
- 1 κ.γ Εκχύλισμα βανίλιας: Απαραίτητο για κάθε συνταγή κέικ.
Πώς να φτιάξεις το κέικ βανίλιας
Αυτές οι ποσότητες συστατικών που αναφέρονται για αυτήν τη συνταγή κέικ βανίλιας με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι για να φτιάξεις ένα κέικ σε στρώσεις. Αν θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ με μία στρώση, απλώς μείωσε τα υλικά στο μισό!
Ξεκίνησε λαδώνοντας δύο φόρμες για κέικ 20 εκ. και άφησε τες στην άκρη. Στη συνέχεια, συνδύασε τα ξηρά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ή σε ένα μίξερ, πρόσθεσε το υποκατάστατο ζάχαρης με το βούτυρο. Χτυπάμε μαζί τα δύο υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα και να αφρατέψουν. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Συνέχισε το ανακάτεμα προσθέτοντας τα αυγά, ένα κάθε φορά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε το στο μίξερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το στεγνό μείγμα και χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν κρέμα.
Τέλος, θα μοιράσεις το μίγμα ομοιόμορφα ανάμεσα στις δύο φόρμες για κέικ. Ψήσε τα κέικ για 22-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν τελείως, προτού το παγώσουμε και τα στρώσουμε με γλάσο.
Ιδέες για γλασάρισμα
Οποιοδήποτε γλάσο με βανίλια ή λευκό θα λειτουργήσει, ή μπορείς ακόμη και να ακολουθήσεις τη διαδρομή της σοκολάτας. Εδώ είναι μερικές άλλες ιδέες -
Κρέμα τυρί frosting – Χρησιμοποίησε οποιαδήποτε κρέμα τυριού frosting της επιλογής σου. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις τυρί κρέμα χωρίς γαλακτοκομικά αν θες να το διατηρήσεις vegan!
Κρέμα καρύδας σαντιγί – Απλή και νόστιμη!