Μπορούν να σερβιριστούν ψητές σε συνδυασμό με μπιφτέκι, με γαρνιτούρα ή χωρίς, γλασαρισμένες με σιρόπι σφενδάμου, σε πίτα κ.ο.κ. Σπάνια όμως χρησιμοποιείται ως επιδόρπιο. Παρακάτω θα δούμε μια συνταγή μπισκότων γλυκοπατάτας, που μειώνουν τις φλεγμονές του οργανισμού και είναι φιλικά προς τα παιδιά.
Οι γλυκοπατάτες, πλούσιες σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και κάλιο, αναμειγνύονται με αλεύρι ολικής αλέσεως, γεμάτο πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Β6. Αντί για ζάχαρη, χρησιμοποιούνται το μέλι και η κανέλα, που βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα στο αίμα. Προστίθενται επίσης σταφίδες, μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και σιδήρου.
Η παρακάτω συνταγή μπορεί άνετα να γίνει βίγκαν, αντικαθιστώντας το βούτυρο και το γάλα, με λάδι καρύδας και κάποιο φυτικό εναλλακτικό γάλα αντίστοιχα. Είτε ακολουθήσεις την κανονική συνταγή, είτε τη vegan εκδοχή της, υπάρχει μια συμβουλή που πρέπει να θυμάσαι για να σιγουρέψεις ότι τα μπισκότα γλυκοπατάτας θα βγούνε τέλεια. Χρησιμοποίησε καθαρά και ελαφρώς βρεγμένα χέρια όταν πλάθεις τα μπισκότα. Εάν η ζύμη αρχίζει να κολλάει στα χέρια σου, σταμάτα να τα ξεπλύνεις και συνέχισε.
Υλικά για 24 μπισκότα
1 φλιτζάνι μαγειρεμένη γλυκοπατάτα σε πουρέ
4 κ.σ ανάλατο βούτυρο
2 κ.σ γάλα πλήρες
1/3 φλιτζάνι μέλι
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
½ κ.σ αλάτι
2 κ.σ κανέλα
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
¼ φλιτζάνι συν 2 κ.σ σταφίδες
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον πουρέ γλυκοπατάτας και το βούτυρο
- Προσθέστε το γάλα, το μέλι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και κανέλα και ανακατέψτε καλά
- Διπλώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέστε τις σταφίδες και φροντίστε να απλωθούν παντού
- Δουλεύοντας με καθαρά και ελαφρώς βρεγμένα χέρια, φτιάξτε μπαλίτσες από τη ζύμη και πιέστε ελαφρά ώστε να πάρουν επίπεδο σχήμα
- Τοποθετήστε σε ταψί και ψήστε τα μπισκότα για 17 λεπτά περίπου
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε 10 λεπτά για να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.