Ο κανόνας των 4 δώρων: Τι είναι και πως να τον χρησιμοποιήσεις φέτος τα Χριστούγεννα.

Η αγορά δώρων για τα παιδιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι διασκεδαστική, αλλά μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ο κανόνας των 4 δώρων: Τι είναι και πως να τον χρησιμοποιήσεις φέτος τα Χριστούγεννα.

Δες πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα των 4 για τη διαχείριση των δαπανών κατά τη διάρκεια της αγοράς δώρων.

Η αγορά δώρων για τα παιδιά μπορεί να είναι μια πρόκληση. Θέλεις να τους κάνεις δώρα που θα τους αρέσουν, αλλά δεν θέλεις να τους κακομάθεις ή να ξοδέψεις μια περιουσία.

Ο μέσος Αμερικανός ξόδεψε περίπου 1.000 $ για τις γιορτινές αγορές το 2020. Χωρίς σχέδιο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θέλουν τα παιδιά σου, είναι εύκολο να το παρακάνεις και ενδεχομένως να τινάξεις τον προϋπολογισμό σου στον αέρα.

Ο κανόνας των 4 στην αγορά δώρων είναι μια λύση για εξοικονόμηση χρημάτων, δημιουργώντας παράλληλα μια αξέχαστη περίοδο διακοπών. Αυτός ο οδηγός παρουσιάζει πώς να τον χρησιμοποιήσεις στις δικές σου αγορές.

 

Ποιος είναι ο κανόνας των 4 δώρων για τα Χριστούγεννα;

Ο στόχος του κανόνα των τεσσάρων είναι να αποφύγεις τις σπατάλες ενώ αγοράζεις δώρα που θα απολαύσουν τα παιδιά χωρίς να κουραστούν.

 

Να πως δουλεύει:

 

  1. Αγόρασε τους κάτι που θέλουν
  2. Αγόρασε κάτι που χρειάζονται
  3. Αγόρασε κάτι για να φορέσουν
  4. Αγόρασε κάτι για να διαβάσουν

Αυτές οι κατηγορίες, σου δίνουν την ευελιξία να αγοράσεις ένα ή δύο δώρα που θα λατρέψουν τα παιδιά σου, χωρίς να ξεπεράσεις το μπάτζετ σου. Μπορούν ακόμα να σου δώσουν μια λίστα με δώρα που θα ήθελαν να έχουν, επιτρέποντάς τους να ζητήσουν πράγματα που θέλουν.

Μπορεί να αισθάνεσαι περίεργα να περιορίζεις τον αριθμό των δώρων που αγοράζεις στα παιδιά, αλλά μπορείς να το σκεφτείς ως έναν τρόπο να είσαι υπεύθυνος στις αγορές σου και να διαμορφώσεις καλές χρηματικές συνήθειες σε ολόκληρη την οικογένεια.

Σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να επηρεάζει τις παραδόσεις των διακοπών σου. Αντίθετα, θα τις εμπλουτίσει καθώς εστιάζεις λιγότερο στην ποσότητα και περισσότερο στην ποιότητα των δώρων.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα για παιδιά στις τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.

 

Κάτι που θέλουν

Αυτό είναι ένα δώρο που επιλέγει το παιδί σου και πιθανότατα είναι το μεγάλο δώρο που θα λάβει. Καθώς τα παιδιά σου μεγαλώνουν, μπορείς να τους ζητήσεις μια λίστα με ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα για να έχεις μια εικόνα για το τι να αγοράσεις.

Τα μικρότερα παιδιά πιθανότατα θα θέλουν ένα ειδικό παιχνίδι. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ζητήσουν ένα νέο ποδήλατο ή ένα κινητό τηλέφωνο. Εάν έχεις πολλά παιδιά, μπορείς ακόμη και να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο ομαδικό δώρο εάν υπάρχει κάτι που θέλουν όλοι.

 

Κάτι που χρειάζονται

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου, αυτό το στοιχείο μπορεί να επιλεγεί από το ίδιο ή από εσένα. Εάν δώσεις προσοχή στο παιδί σου, είναι πιθανότατα προφανές τι χρειάζεται.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που πρέπει να λάβεις υπόψη:

Ένα νέο παλτό ή μπουφάν για το μικρό σου

Ένας επενδυτικός τραπεζικός λογαριασμός

Το μουσικό όργανο που έμαθαν στο σχολείο

Οι ιδέες είναι ατελείωτες και το αντικείμενο που θα επιλέξεις δεν χρειάζεται να είναι ακριβό.

 

Κάτι να φορέσουν

Αυτή η κατηγορία μπορεί να εμπλέκεται με την παραπάνω κατηγορία για το δώρο που μπορεί να χρειάζονται.

Αυτή η αγορά μπορεί να είναι τόσο απλή όπως ένα ολοκληρωμένο ντύσιμο για τη μικρή κόρη. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα νέο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τον έφηβο γιο. Εάν το παιδί σου θέλει να διαλέγει τα ρούχα του, μπορείς να του δώσεις μια δωροκάρτα στο αγαπημένο του κατάστημα.

 

Κάτι να διαβάσουν

Τα βιβλία είναι μια εξαιρετική επιλογή για δώρο. Εάν το παιδί σου λατρεύει να διαβάζει, αυτή η επιλογή, σου επιτρέπει να του κάνεις δύο δώρα που θέλει στην τιμή του ενός.

Εάν έχεις ένα μικρό παιδί, θα μπορούσατε να επιλέξεις ένα σετ βιβλίων με παραμύθια. Εάν έχεις ένα μεγαλύτερο παιδί, βιβλία από τον αγαπημένο του συγγραφέα ή κάτι σαν τη συλλογή Χάρι Πότερ μπορεί να είναι κατάλληλα.

 

Λειτουργεί ο κανόνας των 4;

Η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων είναι μια ευχάριστη περίοδος. Τα δώρα είναι ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης. Όταν λες σε φίλους και συγγενείς να αγοράσουν με βάση τον κανόνα των 4, δώρα για τα Χριστούγεννα για τα παιδιά σου, μπορεί να σκεφτούν ότι είναι περιοριστικό ή μίζερο.

Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για παιδιά είναι μια προσωπική απόφαση. Εξήγησε το «γιατί» πίσω από την απόφασή σου, έτσι ώστε τα αγαπημένα σου πρόσωπα να καταλάβουν γιατί ακολουθείς τον κανόνα.

Μερικά μέλη της οικογένειας μπορεί να το εκτιμήσουν εάν αγοράζουν επίσης δώρα για πολλά παιδιά. Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Μπορείς επίσης να τους ζητήσεις να συνεισφέρουν στο ταμείο  για τις σπουδές του παιδιού σου αντί να ξοδεύουν πάρα πολλά σε δώρα.

 

Πώς να εξηγήσεις τον κανόνα των 4 δώρων στα παιδιά;

Είναι σημαντικό να επικοινωνείς με τα παιδιά καθώς δίνεις τα δώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους κάνεις ίσους παίκτες καθώς εσύ αποφασίζεις για τον προϋπολογισμό του δώρου σου, αλλά θέλεις να είσαι ξεκάθαρος.

Τα παιδιά είναι σφουγγάρια, ειδικά τα μικρότερα, και περιβάλλονται από ανθρώπους διαφορετικών καταβολών. Μπορεί να έχουν φίλους που λαμβάνουν δεκάδες δώρα.

Μπορεί επίσης να έχουν φίλους που λαμβάνουν πολύ λιγότερα. Χρησιμοποίησε αυτό ως παράδειγμα για να τους διδάξεις να είναι ευγνώμονες κατά την περίοδο των γιορτών καθώς και να προσέχουν τα έξοδα.

Συμπερίλαβέ τους στη διαδικασία και ενημέρωσε τους ότι θα λάβουν καλά χριστουγεννιάτικα δώρα που θα λατρέψουν. Αυτό τους βοηθά να ανυπομονούν για το πρωινό των Χριστουγέννων χωρίς να νιώθουν πικρίες.

Εάν έχουν παππούδες ή άλλα μέλη της οικογένειας, υπενθύμισε τους ότι είναι πιθανό να λάβουν περισσότερα από 4 δώρα.

Επιπλέον, μπορεί να είναι μια άλλη ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι σημασία έχει η σκέψη και όχι ο αριθμός των δώρων που θα πάρουν.

 

Οφέλη από τον κανόνα των 4 δώρων

Υπάρχουν πολλά προνόμια από τη χρήση του κανόνα των τεσσάρων δώρων για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Τα προφανή οφέλη είναι ότι σε βοηθά να ελέγχεις τις δαπάνες και αποφεύγεις να βάλεις τα παιδιά σου να περιμένουν ότι θα λάβουν τόνους δώρων.

 

Άλλα προνόμια περιλαμβάνουν:

Είναι «πράσινο»: Αν έχεις παιδί, ξέρεις πόσα δώρα συνοδεύονται από πολλές συσκευασίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τα παιχνίδια. Αγοράζοντας λιγότερα δώρα σημαίνει λιγότερα πλαστικά και σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές.

Είναι λιγότερη ακαταστασία: Είναι διασκεδαστικό να έχεις ένα σπίτι γεμάτο χριστουγεννιάτικα δώρα. Ωστόσο, περισσότερα δώρα δημιουργούν περισσότερη ακαταστασία. Έμμεσα, ο κανόνας των τεσσάρων δώρων σου επιτρέπει να διατηρείς ένα μικρότερο σπίτι.

Δεν κακομαθαίνει τα παιδιά: Πολλά δώρα θα τους κακομάθουν.

Συνολικά, η φιλοσοφία σου βοηθά να διαχειριστείε την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για τα παιδιά που θα απολαύσουν χωρίς υπερβολικές δαπάνες. Είναι win-win.

 

Τι είναι ο κανόνας των 3 δώρων;

Ο κανόνας των τριών δώρων είναι μια παραλλαγή του δημοφιλούς κανόνα των τεσσάρων δώρων. Η φιλοσοφία διαμορφώνεται γύρω από τα τρία δώρα που δόθηκαν στο μωρό Ιησού από τους Τρεις Μάγους.

Ο κανόνας των 3 δώρων προσφέρει λίγη περισσότερη ευελιξία στο τι να πάρεις για χριστουγεννιάτικα δώρα. Μπορείς να ορίσεις ποιες κατηγορίες ταιριάζουν καλύτερα στα παιδιά σου και μπορείς να ορίσεις όποιο προϋπολογισμό θέλεις.

Ποιος είναι ο κανόνας των 5 δώρων για τα Χριστούγεννα;

Ο κανόνας των 5 δώρων είναι μια άλλη παραλλαγή της φιλοσοφίας των τεσσάρων δώρων. Αντί απλώς να ορίζεις διαφορετικές κατηγορίες, όπως η παραλλαγή των τριών δώρων, χρησιμοποιείς τις ίδιες τέσσερις. Αυτά περιλαμβάνουν:

Κάτι που θέλουν

Ένα αντικείμενο που χρειάζονται

Κάτι να φορέσουν

Ένα βιβλίο για να διαβάσουν

Η πέμπτη κατηγορία είναι μπαλαντέρ. Μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορεί να είναι ένα άλλο αντικείμενο που θέλει πραγματικά το παιδί σου ή μπορεί να είναι μια εμπειρία.

Εάν έχεις πολλά παιδιά, μπορείς να κάνεις το πέμπτο δώρο ένα δώρο για όλη την οικογένεια, όπως ένα αντικείμενο που όλοι θέλουν ή μια εμπειρία που θα απολάμβανε ολόκληρη η οικογένεια.

Ο μόνος περιορισμός είναι ο προϋπολογισμός σου. Θυμήσου, η ιδέα είναι να είσαι εντός μπάτζετ, ενώ έχεις την ευελιξία να είσαι δημιουργικός.

 

Πόσα δώρα πρέπει να πάρει ένα παιδί τα Χριστούγεννα;

Η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για τα παιδιά σου είναι διασκεδαστική. Σκέφτονται για εβδομάδες ή μήνες τι θέλουν. Η δημιουργία ενός μαγικού χριστουγεννιάτικου πρωινού είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Οι ειδικοί διαφωνούν ως προς τον προτεινόμενο αριθμό δώρων που πρέπει να λάβει ένα παιδί κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μερικοί υποστηρίζουν την ιδέα των τεσσάρων δώρων, ενώ άλλοι προτείνουν όχι περισσότερα από δέκα.

Ο αριθμός είναι λιγότερο σημαντικό από το να παραμείνεις εντός προϋπολογισμού και να προετοιμάσεις το παιδί σου για το τι να περιμένει. Η υπέρβαση μπορεί να δημιουργήσει την ιδέα ότι είναι καλύτερο να λαμβάνεις πολλά δώρα.

Μπορεί επίσης να τους δείξει ότι οι δαπάνες δεν έχουν σημασία, εφόσον παίρνεις αυτό που θέλεις. Πρέπει να βρεις μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσεις την αγορά δώρων ως ευκαιρία διδασκαλίας για τα παιδιά σου.

 

Συμπέρασμα

Είναι διασκεδαστικό να κακομαθαίνεις τα παιδιά, αλλά έχει κόστος. Ο κανόνας των τεσσάρων δώρων επιτρέπει λίγη υπερβολή, ενώ παράλληλα περιορίζει τις δαπάνες.

Αυτό επιτρέπει να αγοράζεις καλά δώρα για τα παιδιά σου και να τους διδάξεις τη σημασία του να μην είναι υπερβολικά υλιστές. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα ζωής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τα επόμενα χρόνια άρα και ένα σημαντικό δώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.