Πως να κάνεις αποταμίευση: 8 απλοί τρόποι να μαζέψεις χρήματα

Μερικές φορές το πιο δύσκολο πράγμα για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι το πως να ξεκινήσεις.

Πως να κάνεις αποταμίευση: 8 απλοί τρόποι να μαζέψεις χρήματα

Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να εξοικονομήσεις χρήματα μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια απλή και ρεαλιστική στρατηγική, ώστε να μπορείς να κάνεις οικονομία για όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης.

 

  1. Καταγραφή των εξόδων

Το πρώτο βήμα για να αρχίσεις να εξοικονομείς χρήματα είναι να καταλάβεις πόσα ξοδεύεις. Παρακολούθησε όλα τα έξοδά σου—αυτό σημαίνει κάθε καφέ, οικιακό αντικείμενο και φιλοδώρημα.

Αφού έχεις τα δεδομένα, οργάνωσε τους αριθμούς ανά κατηγορίες, όπως φυσικό αέριο, είδη σούπερ μάρκετ και στεγαστικά δάνεια, και συνόψισε κάθε ποσό. Χρησιμοποίησε τα αντίγραφα κίνησης της πιστωτικής κάρτας και του τραπεζικού σου λογαριασμού για να βεβαιωθείς ότι είσαι ακριβής και μην ξεχάσεις κάτι.

 

Συμβουλή: Αναζήτησε ένα δωρεάν πρόγραμμα παρακολούθησης δαπανών για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις. Η επιλογή ενός ψηφιακού προγράμματος ή εφαρμογής μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση ορισμένων μερών αυτής της εργασίας.

 

  1. Προϋπολογισμός για εξοικονόμηση

Μόλις έχεις μια ιδέα για το τι ξοδεύεις σε ένα μήνα, μπορείς να αρχίσεις να οργανώνεις τα καταγεγραμμένα έξοδα σε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός σου θα πρέπει να περιγράφει πώς τα έξοδά σου ανταποκρίνονται στο εισόδημά σου—ώστε να μπορείς να προγραμματίσεις τις δαπάνες σου και να περιορίσετε τις υπερβολικές σπατάλες. Φρόντισε να λάβεις υπόψη τα έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου.

 

Συμβουλή: Βάλε στο πλάνο μια κατηγορία αποταμίευσης—στόχευσε να εξοικονομείς το 10 έως 15 τοις εκατό του εισοδήματός σου.

 

  1. Τρόποι να περιορίσεις τα έξοδα

Εάν τα έξοδά σου είναι τόσο υψηλά που δεν μπορείς να εξοικονομήσεις όσο θα ήθελες, ίσως είναι καιρός να κόψεις κάτι. Προσδιόρισε τα μη απαραίτητα για τα οποία μπορείς να ξοδέψεις λιγότερα, όπως η διασκέδαση και το φαγητό έξω. Αναζήτησε τρόπους εξοικονόμησης των πάγιων μηνιαίων εξόδων, όπως η τηλεόραση και το κινητό σου.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για την περικοπή των καθημερινών εξόδων:

 

Ακύρωσε τις συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς—ειδικά εάν ανανεώνονται αυτόματα.

Δεσμεύσου να τρως έξω μόνο μία φορά το μήνα και να δοκιμάζεις μέρη που εμπίπτουν στην κατηγορία των «οικονομικών φαγητών».

Δώσε στον εαυτό σου μια «περίοδο χαλάρωσης»: Όταν μπεις στον πειρασμό από μια μη ουσιαστική αγορά, περίμενε μερικές ημέρες. Μπορεί να είσαι χαρούμενος/η που το ξεπέρασες—ή να είσαι έτοιμος/η να εξοικονομήσεις χρήματα για αυτό.

 

  1. Στόχοι αποταμίευσης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσεις χρήματα είναι να θέσεις έναν στόχο. Ξεκίνα με το να σκέφτεσαι για τι μπορεί να θέλεις να κάνεις οικονομία—ίσως παντρεύεσαι, σχεδιάζεις διακοπές ή κάνεις αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση. Στη συνέχεια, υπολόγισε πόσα χρήματα θα χρειαστείς και πόσο καιρό μπορεί να σου πάρει για να τα μαζέψεις.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων:

 

Βραχυπρόθεσμα (1-3 χρόνια)

Ταμείο έκτακτης ανάγκης (3–9 μήνες των εξόδων διαβίωσης, για παν ενδεχόμενο)

Διακοπές

Προκαταβολή για αυτοκίνητο

 

Μακροπρόθεσμα (4+ έτη)

Προκαταβολή σε σπίτι ή ανακαίνιση

Η εκπαίδευση του παιδιού σου

Συνταξιοδότηση

Εάν αποταμιεύεις για τη συνταξιοδότηση ή την εκπαίδευση του παιδιού σου, σκέψου να βάλεις αυτά τα χρήματα σε έναν επενδυτικό λογαριασμό. Ενώ οι επενδύσεις συνοδεύονται από κινδύνους και μπορεί να χαθούν χρήματα, δημιουργούν επίσης την ευκαιρία για κέρδος όταν η αγορά αναπτύσσεται.

Συμβουλή: Θέσε έναν μικρό, εφικτό βραχυπρόθεσμο στόχο για κάτι διασκεδαστικό και αρκετά μεγάλο που δεν είναι πιθανό να έχεις μαζεμένα τα μετρητά στη διάθεσή σου για να το πληρώσεις, όπως ένα νέο smartphone ή διακοπές. Η επίτευξη μικρότερων στόχων - και η απόλαυση της ανταμοιβής για την οποία έχεις εξοικονομήσει - μπορεί να σου δώσει μια ψυχολογική ώθηση που κάνει την ανταμοιβή της αποταμίευσης πιο άμεση και ενισχύει τη συνήθεια.

 

  1. Προτεραιότητες

Μετά τα έξοδα και τα έσοδα, οι στόχοι σου είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεις τις αποταμιεύσεις σου. Φρόντισε να θυμάσαι τους μακροπρόθεσμους στόχους—είναι σημαντικό ο προγραμματισμός της συνταξιοδότησης να μην λαμβάνει υπόψη τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

 

Συμβουλή: Μάθε πώς να δίνεις προτεραιότητα στους στόχους αποταμίευσης, ώστε να έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα για το πού να ξεκινήσεις την αποταμίευση. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις το αυτοκίνητό σου στο εγγύς μέλλον, θα μπορούσες να αρχίσεις να βάζεις χρήματα για ένα αυτοκίνητο από τώρα.

 

  1. Τα σωστά εργαλεία

Εάν αποταμιεύεις για βραχυπρόθεσμους στόχους, σκέψου να χρησιμοποιήσεις αυτούς τους λογαριασμούς καταθέσεων που είναι ασφαλισμένοι:

Αποταμιευτικός λογαριασμός

Πιστοποιητικό κατάθεσης (CD), το οποίο κλειδώνει τα χρήματά σου για καθορισμένο χρονικό διάστημα με επιτόκιο που είναι συνήθως υψηλότερο από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου

Για μακροπρόθεσμους στόχους σκέψου:

 

Ατομικοί λογαριασμοί συνταξιοδότησης ασφαλισμένοι, οι οποίοι είναι φορολογικά αποδοτικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου

Τίτλοι, όπως μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, αυτά τα επενδυτικά προϊόντα είναι διαθέσιμα μέσω επενδυτικών λογαριασμών με μεσίτη-έμπορο. Να θυμάσαι ότι οι τίτλοι δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν είναι καταθέσεις ή άλλες υποχρεώσεις μιας τράπεζας και δεν είναι εγγυημένοι από τράπεζα. Υπόκεινται σε επενδυτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απώλειας του κεφαλαίου σου.

 

Συμβουλή: Δεν χρειάζεται να επιλέξεις μόνο έναν λογαριασμό. Εξέτασε προσεκτικά όλες τις επιλογές και μελέτησε πράγματα όπως ελάχιστα υπολοίπου, προμήθειες και επιτόκια, ώστε να μπορείς να επιλέξεις το μείγμα που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις καλύτερα για τους στόχους σου.

 

  1. Αυτοματοποίηση της αποταμίευσης

Σχεδόν όλες οι τράπεζες προσφέρουν αυτοματοποιημένες μεταφορές μεταξύ των λογαριασμών. Μπορείς να επιλέξεις πότε, πόσα και πού να μεταφέρεις χρήματα ή ακόμα και να χωρίσεις την άμεση κατάθεσή, ώστε ένα μέρος κάθε πληρωμής να πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου.

 

Συμβουλή: Ο διαχωρισμός της άμεσης κατάθεσης και η ρύθμιση αυτοματοποιημένων μεταφορών είναι απλοί τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα, καθώς δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι και γενικά μειώνει τον πειρασμό να ξοδέψεις τα χρήματα.

 

  1. Παρακολούθηση της εξέλιξης της αποταμίευσης

Έλεγξε τον προϋπολογισμό και την πρόοδό σου κάθε μήνα. Αυτό όχι μόνο θα σε βοηθήσει να τηρήσεις το προσωπικό σου πρόγραμμα αποταμίευσης, αλλά επίσης θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να διορθώσεις γρήγορα προβλήματα. Η κατανόηση του τρόπου εξοικονόμησης χρημάτων μπορεί ακόμη και να σε εμπνεύσει να βρεις περισσότερους τρόπους εξοικονόμησης και να πετύχεις τους στόχους σου πιο γρήγορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στον γιατρό σου εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά τα φάρμακα και παρατήρησες αλλαγές στη διάθεσή σου.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνεις να κολλήσεις με ένα άθλημα ή ένα είδος προπόνησης;

Ας μιλήσουμε για το λιγότερο ελκυστικό μέρος της επίτευξης οποιουδήποτε στόχου

Βαθιά και γρήγορη ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα στα χέρια, ζαλάδα και αίσθηση ότι θα τρελαθείς ή θα πεθάνεις.

Η σωματική άσκηση μπορεί για κάποιους να είναι απλά ένα "καθήκον" που πρέπει να το εκτελούν για να φτάσουν στον στόχο τους όπως η μείωση του σωματικού τους βάρος\λίπος ή η αύξηση της μυϊκής τους μάζα. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη απ όσα πιστεύουμε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία μας.

Αν αρχίσεις να παίρνεις βαθιές και γρήγορες ανάσες, θα δεις πως είναι μια κρίση πανικού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα 11χρονα αγόρια που περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως και τρία χρόνια αργότερα.

Νομίζετε ότι έχετε υπερβολικό πάχος, ενώ δεν έχετε, ή πάλι νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ αδύνατοι ενώ δεν είστε; Γιατί σας συμβαίνει αυτό;

Μια παγκόσμια αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια ή μεταξύ των συντρόφων οφείλεται στο lockdown.

Η οργή είναι μια εκδήλωση συναισθήματος που πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αναγκαία και λυτρωτική.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς να ξεχωρίζεις πότε είσαι στα κάτω σου και πότε πιθανόν περνάς κατάθλιψη.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να λάβει τη σωστή θεραπεία.