Πως να τρέξεις μαζί με τους πιο αργούς φίλους

Οι δρομείς κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ταχύτητας, από το σούπερ γρήγορο ως το σταθερό χωρίς βιασύνη.

Πως να τρέξεις μαζί με τους πιο αργούς φίλους

Αν  ανήκεις στους γρήγορους, πολλές φορές θέλεις να εξισορροπήσεις την προπόνηση σου ώστε να είναι αποτελεσματική και ταυτόχρονα να συμβαδίζεις με τους φίλους σου που τρέχουν σε πιο αργό ρυθμό.

 

Η πρόκληση; Η εναρμόνιση των βημάτων σας. Αντί να τρέχεις σόλο, δοκίμασε τις παρακάτω τακτικές, για να κάνεις ποιοτική προπόνηση αλλά και να απολαμβάνεις τη συντροφιά των φίλων σου.

 

  • Κάθε δρομέας χρειάζεται προπονήσεις recovery αλλά και ταχύτητας. Συνδύασε τη δική σου προπόνηση ανάκαμψης με την προπόνηση ταχύτητας των φίλων σου. Βεβαιώσου ότι κρατάς σταθερό το ρυθμό σου ακόμα και όταν αυτοί σε περάσουν ελαφρώς. Για σένα είναι μια χαλαρή προπόνηση αποκατάστασης.

 

  • Η προπόνηση για φυσική κατάσταση μπορεί να είναι κουραστική. Χρειάζεται συγκέντρωση για να πετύχεις μικροσκοπικές αλλαγές, που θα σε οδηγήσουν σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Όσο θα αυξάνεις τη φόρμα σου, οι ρυθμοί σου θα πέφτουν. Εστίασε στη τεχνική του πατήματος, το ρυθμό της αναπνοής σου και την κίνηση των χεριών σου. Για παράδειγμα, αν ενώ τρέχεις σταυρώνεις τα χέρια σου μπροστά, προσπάθησε να συγκεντρωθείς ώστε οι αγκώνες σου να κινούνται ευθεία.

 

  • Είτε πρόκειται για στίβο, είτε για έναν λόφο, βρες μια διαδρομή που θα σου επιτρέπει να κάνεις ταχύτητες αλλά και να ξεκουράζεσαι. Στον στίβο μπορείς να τρέξεις ανάποδα, ώστε να μην προσπεράσεις τους φίλους σου. Στο λόφο, μπορείς να τρέξεις προς τα πίσω όσο ο πιο αργός δρομέας ανεβαίνει το λόφο. Κάνε δίλεπτα διαλείμματα μεταξύ των γύρων ώστε να ενθαρρύνεις τους υπόλοιπους.

 

  • Όλοι οι δρομείς θέλουν να γίνονται καλύτεροι, πιο γρήγοροι και πιο δυνατοί. Κάνε τον «λαγό» και δώσε ρυθμό στους φίλους σου. Θα πρέπει να ρίξεις λίγο ρυθμούς ώστε να μπορούν να σε ακολουθήσουν. Στο τέλος εσύ θα είσαι καλύτερος και αυτοί θα έχουν κερδίσει ταχύτητα.

 

  • Μίλησε με τους φίλους σου και εξήγησε τους την προπόνηση. Τίποτα δεν θα τους φανεί χειρότερο από το να τρέχουν σαν τρελοί για να σε προλάβουν.

 

  • Αν τρέχετε το κλασικό 60λεπτο, τρέχοντας τα πρώτα 30 λεπτά και γυρίζοντας τα υπόλοιπα 30 λεπτά από την ίδια διαδρομή, μπορείς να προσθέσεις κάποια απόσταση μετά το πρώτο 30λεπτο και να γυρίσεις, βρίσκοντας τους φίλους σου στην επιστροφή.

 

  • Να τρέχεις και να συζητάς είναι δύσκολο. Είναι ευκαιρία να διηγηθείς τις ιστορίες στους φίλους σου. Θα σε κάνει να τρέχεις πιο αργά, θα ξεγελάσει τους φίλους σου να κρατήσουν το ρυθμό και φυσικά θα δεθείτε ακόμα περισσότερο μεταξύ σας.

 

  • Η προπόνηση με εναλλαγές σπριντ και ξεκούρασης μπορούν να σε βοηθήσουν να τρέξεις με τους φίλους σου. Τρέξε για ένα λεπτό στο 100% και έπειτα χαλάρωσε περιμένοντας τους φίλους σου. Αλλιώς μπορείτε να κάνετε αυτό το πρόγραμμα μαζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τζόκινγκ έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στην υγεία αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αμελούν γιατί το βλέπουν σαν κάτι βαρετό και ανούσιο συγκριτικά με τα βάρη και τις υπόλοιπες μορφές άσκησης.

Οι περισσότεροι δρομείς ανησυχούν πολύ για έναν επικείμενο τραυματισμό , αφού αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη περάσει κάποιον.

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος ή ικανός δρομέας είσαι, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες ξεκούρασης και στην αποκατάσταση.

Κάποτε απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, το τρέξιμο πλέον αποτελεί τον φθηνότερο και ευκολότερο τρόπο να ενισχύσουμε την υγεία, τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεσή μας.

Χρησιμοποίησε τις συμβουλές των ειδικών και βελτίωσε το τρέξιμό σου. Εάν τρέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και λίγες εβδομάδες , μπορεί να σε προσβάλλει η ιδέα ότι έχεις λάθος τεχνική.

Είτε το γυμναστήριο σας είναι κλειστό, είτε προσπαθείτε να παραμείνετε fit με έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό, το τρέξιμο μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους.

Είτε πιστεύετε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, είτε άρχισε να πονάει η μέση σας μόλις πατήσατε τα 30, το πιθανότερο είναι το τρέξιμο σας να αλλάξει καθώς τα κεράκια στην τούρτα αυξάνονται.

Τόσοι πολλοί δρομείς, ειδικά οι πιο αρχάριοι που βλέπουν ταχεία πρόοδο στην αρχή της προπόνησής τους, παγιδεύονται στο να σκέφτονται ότι για να τρέξεις γρήγορα, πρέπει να προπονηθείς γρήγορα και ότι η ακραία κόπωση είναι μέρος της διαδικασίας.

Είτε είσαι νέος δρομέας, είτε μετράς χιλιόμετρα εδώ και αιώνες, μπορεί να σε απασχολεί η ίδια ερώτηση σχετικά με το ρυθμό της προπόνησης.

Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές αν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα σου όταν τρέχεις.

Είτε είσαι έτοιμος για τα πρώτα 5k, είτε προπονείσαι για τον επόμενο ημιμαραθώνιο είτε απολαμβάνεις έναν προσιτό τρόπο να δραστηριοποιηθείς, το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να παραμείνεις σε φόρμα, να γίνεις ανταγωνιστικός ή απλώς να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινής ζωής.