Τα 10 οφέλη του τρεξίματος

Το τζόκινγκ έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στην υγεία αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αμελούν γιατί το βλέπουν σαν κάτι βαρετό και ανούσιο συγκριτικά με τα βάρη και τις υπόλοιπες μορφές άσκησης.

Τα 10 οφέλη του τρεξίματος

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους για το τρέξιμο σκεπτόμενοι το χρόνο και την κόπωση. Ακόμα και αν τα 20 λεπτά άσκησης σου φαίνονται "βουνό", πάρτο απόφαση, βάλε τα αθλητικά σου και ξεκίνα σιγά σιγά με ένα 2λεπτο τρεξίματος τη φορά με 1 λεπτό περπάτημα στο ενδιάμεσο. Για ακόμα μεγαλύτερο motivation, κάλεσε ένα φίλο να τρέξετε μαζί και θα δεις πόσο ευχάριστα θα περνάει ο χρόνος κάθε φορά και πόσο θα το διασκεδάζετε.

Μην ξεχνάς ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και τον εαυτό σου. Τι πιο εύκολο; 

Δες παρακάτω 10 εντυπωσιακά οφέλη του τζόκινγκ που θα σε ενθαρρύνουν να ξεκινήσεις αύριο

1. Μειώνει τον κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με έρευνες, το τρέξιμο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 45%.

Βοηθά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, στην HDL (καλή) χοληστερόλη και στην ευαισθησία του σακχάρου στο αίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση στη μορφή τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες νόσους

2. Καίει απίστευτα ποσοστά θερμίδων

Φυσικά, οι θερμίδες που καίς τρέχοντας εξαρτώνται από μερικές μεταβλητές, όπως το βάρος, το φύλο και η ηλικία, καθώς και ο καιρός, το έδαφος, το υψόμετρο και η προσπάθεια που κάνεις σε κάθε βήμα. Αλλά κατά μέσο όρο οι άνθρωποι που τρέχουν καίνε 90 με 100 θερμίδες ανά χιλιόμετρο.

Αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού που βοηθάει στην καύση περισσότερων θερμίδων, κάτι το οποίο επιταχύνει και την απώλεια βάρους.

3. Μειώνει το στρες

Εάν η γιόγκα δεν είναι του στυλ σου, τότε το τρέξιμο μπορεί να κάνει θαύματα για την μείωση του άγχους και του στρες. Βοηθάει στην συγκέντρωση του εαυτού σου βοηθώντας το μυαλό να βρει λύσεις για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Επικεντρώνεσαι στην αναπνοή, στα βήματά σου και στην βελτίωση του εαυτού σου καθώς απολαμβάνεις την αγαπημένη σου playlist στον καθαρό αέρα (εάν τρέχεις σε εξωτερικό χώρο). Περίπου 20 με 30 λεπτά καθημερινού τρεξίματος βοηθούν στην μείωση του άγχους και στην αναστολή των σκέψεων από κάτι ενοχλητικό ή αγχωτικό. Είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και για την πρόληψή της.

Το τρέξιμο μετριάζει πραγματικά τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου στρες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε βιβλίο Νευρολογίας Μάθησης και Μνήμης.

4. Βελτιώνει τη ζωή σου (αυξάνει το προσδόκιμο ζωής)

Το τρέξιμο όχι μόνο σου δίνει περισσότερα χρόνια, αλλά δίνει και «ζωή στα χρόνια σου» με την έννοια ότι έχεις καλύτερη κίνηση για περισσότερα χρόνια, αισθάνεσαι καλύτερα και διαχειρίζεσαι καλύτερα πιθανές νόσους. Το τρέξιμο απαιτεί εκτεταμένη και συνεπή προσπάθεια, συνεπώς κάνοντάς το τακτικά μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να υπομείνετε και να ξεπεράσετε πολλά "εμπόδια" και δυσκολίες στην καθημερινότητα της ζωής σας.

5. Ενδυναμώνει τα κόκαλα και τις αρθρώσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι τα οστά είναι ισχυρά και αμετάβλητα. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 30, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για μείωση της οστικής πυκνότητας. Τα οστά είναι ζωντανός οργανισμός και επομένως δυναμώνουν όταν μια δύναμη - όπως το τρέξιμο - διεγείρει την ανάπτυξη. 

Η άσκηση υψηλής αντοχής ενισχύει την ανάπτυξη των οστών και προωθεί την υγιή οστική πυκνότητα. Είναι σημαντικό εάν θέλετε να αποφύγετε τα κατάγματα και άλλους τυχόν τραυματισμούς των οστών.

Εκείνοι που τρέχουν έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σε σχέση με αυτούς που περπατάνε. Τη στιγμή που προσγειώνεται το πόδι στο έδαφος κατά την διάρκεια του τρεξίματος, τα οστά και οι χόνδροι δέχονται ένταση, όπως ακριβώς και οι μύες. Έτσι, μπορούν να κάνουν προσαρμογές και γίνονται ακόμα δυνατότεροι.

6. Σε προκαλεί να βγεις έξω

Εάν νομίζετε ότι ο χρόνος που ξοδεύεται σε εξωτερικούς χώρους δεν επηρεάζει την υγεία και τον οργανισμό σας, ας μιλήσουμε για τη βιταμίνη D. Η κύρια πηγή αυτής της σημαντικής βιταμίνης, η οποία βοηθά να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή, τη διάθεσή ανεβασμένη και το ανοσοποιητικό σας σύστημα στα ύψη, είναι ο ήλιος. Συμπερασματικά, όσο περισσότερο χρόνο περνάτε έξω, τόσο το καλύτερο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το τρέξιμο στον διάδρομο δεν θα σας κάνει καλό. Είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους τρέχεις τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια σε ότι αφορά την αντοχή και όλα τα υπόλοιπα. Απλά όταν θα έχεις την ευκαιρία να βγεις έξω να τρέξεις, εκμεταλλεύσου την!

7. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου

Εκτός του ότι θα δεις τρομερά αποτελέσματα στο σώμα σου, στην αντοχή σου και στην υγεία σου που αυτομάτως θα έχεις γεμίσει αυτοπεποίθηση, θα δεις ότι κάνεις κάτι το οποίο σου φάνταζε δύσκολο λίγους μήνες πριν. Αυτομάτως αυτό συνδέεται και σε οτιδήποτε άλλο κάνεις στη ζωή σου. Καταφέρνοντας κάτι δύσκολο και με αργή ανοδική εξέλιξη, σου δίνει την απτή εντύπωση και την αυτοπεποίθηση να τα καταφέρεις όλα, δύσκολα ή πιο εύκολα, σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Βελτιώνει την διάθεσή σου χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

8. Βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα

Η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Η δαπάνη ενέργειας που γίνεται όταν τρέχεις προκαλεί επανορθωτικές διαδικασίες ενώ κοιμάσαι. Επιπλέον, θεωρείται ότι η αύξηση θερμοκρασίας που βιώνεται ενώ τρέχεις, σε βοηθάει να κοιμηθείς, γιατί συμβάλλει στο να πέσει (η θερμοκρασία) την ώρα που κοιμάσαι. Το τρέξιμο πέραν του ότι σε βοηθάει να κάνεις καλύτερο ύπνο, νιώθεις και περισσότερη ενέργεια όταν είσαι ξύπνιος.

 9. Βελτιώνει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία

Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει σε νέα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, να αναπτυχθούν και να αμβλύνουν το σωματικό και το συναισθηματικό στρες από τον εγκέφαλο. Από τη στιγμή που αυξάνεται ο ρυθμός καθώς χτυπάει η καρδιά, περισσότερο αίμα, άρα και οξυγόνο, πάει προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας τη λειτουργία του και τη συνολική πνευματική απόδοση. Η αυξημένη αιματική ροή βοηθάει και τη δομική, αλλά και τη λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

10. Μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής

Εάν δεν το έχετε παρατηρήσει μέχρι τώρα, το τρέξιμο συνοδεύεται από πολλά οφέλη στο μυαλό και το σώμα - και όλα καταλήγουν σε ένα πολύ εντυπωσιακό πλεονέκτημα: μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η ουσία: Το τρέξιμο προσφέρει πολυποίκιλα οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας - συμπεριλαμβανομένων όλων, από την υγεία της καρδιάς έως το μειωμένο άγχος - αρκεί να περπατάτε ή να τρέχετε και να απολαμβάνετε τη διαδρομή.

 

 

                                      

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι δρομείς ανησυχούν πολύ για έναν επικείμενο τραυματισμό , αφού αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη περάσει κάποιον.

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος ή ικανός δρομέας είσαι, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες ξεκούρασης και στην αποκατάσταση.

Κάποτε απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, το τρέξιμο πλέον αποτελεί τον φθηνότερο και ευκολότερο τρόπο να ενισχύσουμε την υγεία, τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεσή μας.

Χρησιμοποίησε τις συμβουλές των ειδικών και βελτίωσε το τρέξιμό σου. Εάν τρέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και λίγες εβδομάδες , μπορεί να σε προσβάλλει η ιδέα ότι έχεις λάθος τεχνική.

Είτε το γυμναστήριο σας είναι κλειστό, είτε προσπαθείτε να παραμείνετε fit με έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό, το τρέξιμο μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους.

Είτε πιστεύετε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, είτε άρχισε να πονάει η μέση σας μόλις πατήσατε τα 30, το πιθανότερο είναι το τρέξιμο σας να αλλάξει καθώς τα κεράκια στην τούρτα αυξάνονται.

Οι δρομείς κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ταχύτητας, από το σούπερ γρήγορο ως το σταθερό χωρίς βιασύνη.

Τόσοι πολλοί δρομείς, ειδικά οι πιο αρχάριοι που βλέπουν ταχεία πρόοδο στην αρχή της προπόνησής τους, παγιδεύονται στο να σκέφτονται ότι για να τρέξεις γρήγορα, πρέπει να προπονηθείς γρήγορα και ότι η ακραία κόπωση είναι μέρος της διαδικασίας.

Είτε είσαι νέος δρομέας, είτε μετράς χιλιόμετρα εδώ και αιώνες, μπορεί να σε απασχολεί η ίδια ερώτηση σχετικά με το ρυθμό της προπόνησης.

Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές αν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα σου όταν τρέχεις.

Είτε είσαι έτοιμος για τα πρώτα 5k, είτε προπονείσαι για τον επόμενο ημιμαραθώνιο είτε απολαμβάνεις έναν προσιτό τρόπο να δραστηριοποιηθείς, το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να παραμείνεις σε φόρμα, να γίνεις ανταγωνιστικός ή απλώς να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινής ζωής.