Η σημασία της αποκατάστασης μετά το τρέξιμο

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος ή ικανός δρομέας είσαι, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες ξεκούρασης και στην αποκατάσταση.

Η σημασία της αποκατάστασης μετά το τρέξιμο

Όλη η σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεις κατά τη διάρκεια των προπονήσεων θα αποδώσει μόνο εάν δώσεις στο σώμα σου την ευκαιρία να ανακάμψει. Η αποκατάσταση και η ξεκούραση μετά από κάθε run μπορεί να σου φαίνεται σπατάλη χρόνου, όμως κάθε άλλο παρά σπατάλη είναι μακροπρόθεσμα. Όταν δεν αφήνεις τον οργανισμό σου να ανακάμψει, αυτός μπαίνει σε συνθήκες κόπωσης και γίνεται πολύ πιο ευάλωτος σε τραυματισμούς.

 

  • Ποτέ μην ξεχνάς το warm-down

Η αποκατάσταση ανάμεσα στην προπόνηση και την ξεκούραση είναι ίσως το πιο παραμελημένο μέρος ενός προγράμματος. Η σωστή αποκατάσταση θα βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών, θα απομακρύνει τα μεταβολικά απόβλητα, θα μειώσει τον μυϊκό πόνο και θα επαναφέρει το καρδιαγγειακό σύστημα σε επίπεδα ηρεμίας. Κάνε ένα δεκάλεπτο χαλαρό τζόκινγκ μειώνοντας σταδιακά την ταχύτητα κάθε δυο λεπτά.

  • Επένδυσε σε ένα καλό μασάζ

Οι μεγάλοι αθλητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το μασάζ στην αποκατάστασή τους μετά από τις προπονήσεις. Τα φυσικά οφέλη περιλαμβάνουν αυξημένη ροή του αίματος, αυξημένο οξυγόνο και παροχή θρεπτικών ουσιών σε κουρασμένους μύες, αυξημένη απομάκρυνση γαλακτικού οξέος και βελτίωση  της κινητικότητας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς τα ψυχικά οφέλη καθώς πολλοί αναφέρουν ότι με ένα καλό μασάζ βελτιώνεται  και η διάθεσή τους.

  • Κοιμήσου περισσότερο

Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές ανάπαυσης και δίνει χρόνο να προσαρμοστείς στις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις της προπόνησης. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση. Τόσο ο ύπνος μιας κακής νύχτας όσο και η συσσώρευση κακού ύπνου διαδοχικών βραδιών σε επηρεάζει αρνητικά. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες, κατά προτίμηση 8-9 ώρες κάθε νύχτα.

  • Φρόντισε το χαλαρό τρέξιμο να παραμένει χαλαρό

Το αργό και χαλαρό τρέξιμο σε βοηθά να χτίσεις τη φυσική σου κατάσταση ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει από μια σκληρή προπόνηση. Είναι σημαντικό να μην σε παρασύρει ο ρυθμός. Θα πρέπει να τρέχεις με ένταση τέτοια που θα σου επιτρέπει να συνομιλείς ή να τραγουδάς το αγαπημένο σου τραγούδι. Εάν χρησιμοποιείς ζώνες καρδιακού ρυθμού, μείνε στις ζώνες 1 και 2.

  • Πάρε στα σοβαρά τις ημέρες ξεκούρασης

Για να επιτρέψεις στο σώμα σου να ανακάμψει απαιτείται τουλάχιστον μια ημέρα πλήρους ανάπαυσης. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεις να «καείς» ή να. Τραυματιστείς. Απόφυγε κάθε σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν μπορείς, κάνε foam roller, ποδήλατο ή πισίνα. Αν πάλι πλησιάζουν οι μέρες πριν από κάποιον αγώνα, η ξεκούραση γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη. Το να αφήσεις το σώμα σου να ξεκουραστεί είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την προπόνηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τζόκινγκ έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στην υγεία αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αμελούν γιατί το βλέπουν σαν κάτι βαρετό και ανούσιο συγκριτικά με τα βάρη και τις υπόλοιπες μορφές άσκησης.

Οι περισσότεροι δρομείς ανησυχούν πολύ για έναν επικείμενο τραυματισμό , αφού αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη περάσει κάποιον.

Κάποτε απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, το τρέξιμο πλέον αποτελεί τον φθηνότερο και ευκολότερο τρόπο να ενισχύσουμε την υγεία, τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεσή μας.

Χρησιμοποίησε τις συμβουλές των ειδικών και βελτίωσε το τρέξιμό σου. Εάν τρέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και λίγες εβδομάδες , μπορεί να σε προσβάλλει η ιδέα ότι έχεις λάθος τεχνική.

Είτε το γυμναστήριο σας είναι κλειστό, είτε προσπαθείτε να παραμείνετε fit με έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό, το τρέξιμο μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους.

Είτε πιστεύετε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, είτε άρχισε να πονάει η μέση σας μόλις πατήσατε τα 30, το πιθανότερο είναι το τρέξιμο σας να αλλάξει καθώς τα κεράκια στην τούρτα αυξάνονται.

Οι δρομείς κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ταχύτητας, από το σούπερ γρήγορο ως το σταθερό χωρίς βιασύνη.

Τόσοι πολλοί δρομείς, ειδικά οι πιο αρχάριοι που βλέπουν ταχεία πρόοδο στην αρχή της προπόνησής τους, παγιδεύονται στο να σκέφτονται ότι για να τρέξεις γρήγορα, πρέπει να προπονηθείς γρήγορα και ότι η ακραία κόπωση είναι μέρος της διαδικασίας.

Είτε είσαι νέος δρομέας, είτε μετράς χιλιόμετρα εδώ και αιώνες, μπορεί να σε απασχολεί η ίδια ερώτηση σχετικά με το ρυθμό της προπόνησης.

Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές αν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα σου όταν τρέχεις.

Είτε είσαι έτοιμος για τα πρώτα 5k, είτε προπονείσαι για τον επόμενο ημιμαραθώνιο είτε απολαμβάνεις έναν προσιτό τρόπο να δραστηριοποιηθείς, το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να παραμείνεις σε φόρμα, να γίνεις ανταγωνιστικός ή απλώς να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινής ζωής.