Τρέξιμο και πρόληψη τραυματισμών

Οι περισσότεροι δρομείς ανησυχούν πολύ για έναν επικείμενο τραυματισμό , αφού αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη περάσει κάποιον.

Τρέξιμο και πρόληψη τραυματισμών

Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Είναι απαραίτητο κάθε αθλητής να γνωρίζει το σώμα του και να έχει στο μυαλό του πάντα την προοδευτικότητα.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να τραυματιστείς είναι να αυξήσεις ξαφνικά την ποσότητα ή την ένταση της προπόνησης. Ακολουθώντας ένα πλάνο προπόνησης θα σε βοηθήσει να χτίσεις σταδιακά το ρυθμό του τρεξίματος με μία ή δύο το πολύ πιο σκληρές προπονήσεις όπως τρέξιμο σε ανηφορικά ή σπριντ μέσα στην εβδομάδα. Σαν γνώμονα μέτρησε τη μέση απόσταση που έχεις διανύσει τις τελευταίες 4 εβδομάδες και στη συνέχεια προγραμμάτισε την επόμενη εβδομάδα. Η συνολική απόσταση θα πρέπει να αυξάνεται κατά περίπου 3-5 χλμ εβδομαδιαία.

Μην ξεχνάς να εστιάσεις στα πόδια σου. Οι ασκήσεις για τα πόδια είναι η βάση στο πλάνο προπονήσεων ενός δρομέα. Είναι σημαντικό γιατί αν το πόδι σου δεν πατά σωστά στο έδαφος, τότε κινδυνεύεις από κοινά προβλήματα όπως το γόνατο του δρομέα ή οι τενοντίτιδες. Δοκίμασε ασκήσεις για την ποδοκνημική σου ώστε να αποφύγεις την καταπόνηση της άρθρωσης. Εκτέλεσε τις ασκήσεις πριν το τρέξιμό σου ή τις ημέρες που δεν τρέχεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τζόκινγκ έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στην υγεία αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αμελούν γιατί το βλέπουν σαν κάτι βαρετό και ανούσιο συγκριτικά με τα βάρη και τις υπόλοιπες μορφές άσκησης.

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος ή ικανός δρομέας είσαι, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες ξεκούρασης και στην αποκατάσταση.

Κάποτε απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, το τρέξιμο πλέον αποτελεί τον φθηνότερο και ευκολότερο τρόπο να ενισχύσουμε την υγεία, τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεσή μας.

Χρησιμοποίησε τις συμβουλές των ειδικών και βελτίωσε το τρέξιμό σου. Εάν τρέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και λίγες εβδομάδες , μπορεί να σε προσβάλλει η ιδέα ότι έχεις λάθος τεχνική.

Είτε το γυμναστήριο σας είναι κλειστό, είτε προσπαθείτε να παραμείνετε fit με έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό, το τρέξιμο μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους.

Είτε πιστεύετε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, είτε άρχισε να πονάει η μέση σας μόλις πατήσατε τα 30, το πιθανότερο είναι το τρέξιμο σας να αλλάξει καθώς τα κεράκια στην τούρτα αυξάνονται.

Οι δρομείς κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ταχύτητας, από το σούπερ γρήγορο ως το σταθερό χωρίς βιασύνη.

Τόσοι πολλοί δρομείς, ειδικά οι πιο αρχάριοι που βλέπουν ταχεία πρόοδο στην αρχή της προπόνησής τους, παγιδεύονται στο να σκέφτονται ότι για να τρέξεις γρήγορα, πρέπει να προπονηθείς γρήγορα και ότι η ακραία κόπωση είναι μέρος της διαδικασίας.

Είτε είσαι νέος δρομέας, είτε μετράς χιλιόμετρα εδώ και αιώνες, μπορεί να σε απασχολεί η ίδια ερώτηση σχετικά με το ρυθμό της προπόνησης.

Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές αν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα σου όταν τρέχεις.

Είτε είσαι έτοιμος για τα πρώτα 5k, είτε προπονείσαι για τον επόμενο ημιμαραθώνιο είτε απολαμβάνεις έναν προσιτό τρόπο να δραστηριοποιηθείς, το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να παραμείνεις σε φόρμα, να γίνεις ανταγωνιστικός ή απλώς να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινής ζωής.