Τελειοποίησε την τεχνική σου στο τρέξιμο και απόκτησε ταχύτητα και αντοχή

Χρησιμοποίησε τις συμβουλές των ειδικών και βελτίωσε το τρέξιμό σου. Εάν τρέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και λίγες εβδομάδες , μπορεί να σε προσβάλλει η ιδέα ότι έχεις λάθος τεχνική.

Τελειοποίησε την τεχνική σου στο τρέξιμο και απόκτησε ταχύτητα και αντοχή

 Βάζοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο με ταχύτητα, δεν σημαίνει ότι τρέχεις σωστά… Διαβάζοντας παρακάτω μπορείς να εξετάσεις την τεχνική σου και να δεις πως μπορεί να βελτιωθεί , αυξάνοντας έτσι την απόδοσή σου και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

 

Γιατί η τεχνική είναι τόσο σημαντική;

Υπάρχουν δύο μεγάλοι λόγοι για να δουλέψεις την τεχνική σου. Ο πρώτος είναι να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν από το λάθος τρέξιμο.  Σχεδόν όλοι οι δρομείς αναπτύσσουν κάποιο είδος χαλάρωσης ή τραυματισμού κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει γενικά επειδή όταν τρέχουμε, σε κάθε πάτημα στο έδαφος επιστρέφει στο σώμα μας περίπου 2,5 φορές το σωματικό μας βάρος. Εάν τοποθετήσουμε σωστά το σώμα μας και τα πατήματά μας, τότε η πρόσκρουση αυτή διαλύεται και μετατρέπεται σε ελαστική ενέργεια που μας «σπρώχνει» εμπρός, μετατρέποντας το πρόβλημα σε βοήθεια. Έτσι η καλή και αποτελεσματική τεχνική, ενισχύει το σώμα και το βοηθά να τρέξει πιο γρήγορα, εκτοξεύοντας την ταχύτητά μας.

 

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα στην τεχνική;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τεχνικής στο τρέξιμο είναι το πάτημα. Σε έρευνα 3.000 δρομέων, το 84% από αυτούς πατούσε το έδαφος με όλο το πέλμα. Εάν η φτέρνα προσκρούει στο έδαφος, δημιουργείται αστάθεια και δεν απορροφάται σωστά το φορτίο.

Το σημείο στο οποίο προσγειώνεται το πόδι σε σχέση με το σώμα, καθορίζει και την επιβράδυνση του τρεξίματος. Εάν η φτέρνα πατάει μπροστά με τεντωμένο πόδι, τότε η επιβράδυνση είναι μεγάλη. Οι ειδικοί συστήνουν το tripod landing, το οποίο θα σου δώσει σταθερότητα και θα μειώσει το χρόνο επαφής στο έδαφος.

 

Τι είναι το tripod landing;

Η προσγείωση γίνεται σε τρία σημεία: φτέρνα, το σημείο κάτω από το μεγάλο δάχτυλο  και ένα σημείο ακριβώς κάτω από το μικρό δάχτυλο. Τα σημεία αυτά ουσιαστικά προσγειώνονται ταυτόχρονα μεγιστοποιώντας έτσι τη σταθερότητα.

Υπάρχει ιδανικός ρυθμός;

Ο σωστός ρυθμός είναι συναρπαστικός. Είναι το κομμάτι που παρακολουθούμε όλοι αλλά λίγοι ξέρουν πως να το εκμεταλλευτούν. Ο ρυθμός πρέπει να αφορά την ελαστική συχνότητα του σώματος. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Αν τρέχεις μεταξύ 175-185 παλμούς το λεπτό, το πάτημα στο έδαφος δημιουργεί ένα φορτίο ελαστικής ενέργειας που αποθηκεύεται ,και έτσι καθώς κινείσαι και το πόδι αφήνει το έδαφος, αυτή η ελαστική ενέργεια σε εκτοξεύει. Εκτός αυτής της ζώνης απομακρύνεσαι από τη μεγιστοποίηση αυτής της ελαστικής ενέργειας.

 

Εάν έχω υψηλότερο ρυθμό από τους 185 παλμούς να το μειώσω;

Το ιδανικό είναι να παραμένεις σε αυτή τη ζώνη των 175-185. Εάν θέλεις να επιταχύνεις αυτό πρέπει να το κάνεις με το μήκος του βήματος και όχι με το ανέβασμα του ρυθμού. Για παράδειγμα, εάν τρέχεις μαραθώνιο μπορείς να μείνεις στους 180 παλμούς με βήμα 1,3 μέτρα, ενώ στα 5χλμ με βήμα 1,5 μέτρο.

 

Από που να ξεκινήσω για να αναλύσω την τεχνική μου;

Εάν θέλεις να αναλύσεις το τρέξιμο σου με σκοπό να το αλλάξεις χρησιμοποίησε αρχικά το βίντεο. Δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από το κινητό σου και έναν φίλο να τραβήξει το βίντεο. Βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου εμπρός, πίσω και πλάγια σε δυο διαφορετικές ταχύτητες. Θα διαπιστώσεις ότι το τρέξιμο σου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νομίζεις.

 

Είναι χρήσιμα τα ειδικά για το τρέξιμο ρολόγια στην ανάλυση της τεχνικής μου;

Με συσκευές που δεν απαιτούν μια περιουσία μπορείς να πάρεις απίστευτες πληροφορίες όπως ο χρόνος επαφής στο έδαφος, η κάθετη ταλάντωση, το μήκος βήματος, ο ρυθμός κτλ. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να δεις πως τρέχεις και όχι πως να τρέξεις.

  • Τελειοποίησε την τεχνική σου στο τρέξιμο και απόκτησε ταχύτητα και αντοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τζόκινγκ έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στην υγεία αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αμελούν γιατί το βλέπουν σαν κάτι βαρετό και ανούσιο συγκριτικά με τα βάρη και τις υπόλοιπες μορφές άσκησης.

Οι περισσότεροι δρομείς ανησυχούν πολύ για έναν επικείμενο τραυματισμό , αφού αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη περάσει κάποιον.

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος ή ικανός δρομέας είσαι, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες ξεκούρασης και στην αποκατάσταση.

Κάποτε απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, το τρέξιμο πλέον αποτελεί τον φθηνότερο και ευκολότερο τρόπο να ενισχύσουμε την υγεία, τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεσή μας.

Είτε το γυμναστήριο σας είναι κλειστό, είτε προσπαθείτε να παραμείνετε fit με έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό, το τρέξιμο μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους.

Είτε πιστεύετε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, είτε άρχισε να πονάει η μέση σας μόλις πατήσατε τα 30, το πιθανότερο είναι το τρέξιμο σας να αλλάξει καθώς τα κεράκια στην τούρτα αυξάνονται.

Οι δρομείς κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ταχύτητας, από το σούπερ γρήγορο ως το σταθερό χωρίς βιασύνη.

Τόσοι πολλοί δρομείς, ειδικά οι πιο αρχάριοι που βλέπουν ταχεία πρόοδο στην αρχή της προπόνησής τους, παγιδεύονται στο να σκέφτονται ότι για να τρέξεις γρήγορα, πρέπει να προπονηθείς γρήγορα και ότι η ακραία κόπωση είναι μέρος της διαδικασίας.

Είτε είσαι νέος δρομέας, είτε μετράς χιλιόμετρα εδώ και αιώνες, μπορεί να σε απασχολεί η ίδια ερώτηση σχετικά με το ρυθμό της προπόνησης.

Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές αν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα σου όταν τρέχεις.

Είτε είσαι έτοιμος για τα πρώτα 5k, είτε προπονείσαι για τον επόμενο ημιμαραθώνιο είτε απολαμβάνεις έναν προσιτό τρόπο να δραστηριοποιηθείς, το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να παραμείνεις σε φόρμα, να γίνεις ανταγωνιστικός ή απλώς να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινής ζωής.